I denne uge sætter vi særlig skarpt på det danske sprog – med en undtagelse. Du må ikke snyde dig selv for at høre blandt iomfro, Charlotte-Amalie og Scala. Læs mere her.
Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores playliste på Spotify.
HQ listen består således af ugens mest uimodståelige nye tracks, som vi har spillet nonstop på vores redaktion, og vi forsøger at sætte ord på, hvorfor de er det, man kalder en rigtig ørehænger.
HQ Listen er dit hurtige overblik over morgendagens hits. Så lyt med og find dine nye yndlingssange.
iomfro – 9 år
Det kunne snildt gå hen og blive en smule trist og endda deprimerende, når man tager udgangspunkt i et forfatterskab og tumultarisk privatliv, der endte med en brat afslutning.
Alligevel lykkes det producer, musiker og sangskriver Alma Kjær Agergaard, der står bag det spirende projekt iomfro, at tage udgangspunkt i et citat af det amerikanske forfatterikon Sylvia Plath og skabe endnu en idiosynkratisk fortælling, der kredser om køn, karrieredrøm, klimaangst og krigsbevidsthed.
Citatet er at finde i Plath’s klassiske Glasklokken, der udkom i ny dansk oversættelse i 2016 med Olga Ravn og Mette Moestrup som kyndige oversættere, og dermed atter blev at finde på de danske ungdomsværelser.
“9 år” rammer utvivlsomt klokkerent iomfros kunstneriske understrøm og virker samtidig som en rørende forlængelse af Plath’s forfatterskab – en fakkel, der bliver draget videre og genfortolket i en frisk, nutidig optik.
Er det ikke et tegn på tidløs almengyldighed, at dit skrevne ord bliver taget op af yngre generationer og din stemme igen lyder klart?
iomfro ser bort fra den tragiske bibliografi, og i stedet for en fortælling om depression og selvmordsforsøg sætter iomfro på singlen 9 år-citatet og syndefaldet ind i en tid, hvor man går fra at se Disneysjov og spise fredagsslik til at opdage mærkevarer og TV-Avisen.
“Da jeg læste Glasklokken, vakte ordene om hovedpersonen Esthers liv med dating, forfatter- drømme og psykiske udfordringer genklang i et nutidigt ungdomsliv. Jeg græd, da jeg blev 10 år og spurgte mine forældre, om vi kunne lege, at jeg fortsat var 8. Jeg tror ubevidst, jeg fornemme- de, at der snart ventede forventninger til min kommunikation, mit køn, mine vaner, min karriere,“ siger Kjær Agergaard.
Musikken i “9 år”er inspireret af alt fra Twin Peaks til Paradise-Hotel og sætter med et chorus-fyldt guitartema og midi-bækkener lyd på at vokse op med tv-serier, podcast og film, der definerer og hjælper unge med at finde sig selv. Alma Kjær Agergaards stemme er dog det primære virkemiddel i iomfros univers, da den skaber en relaterbar persona som giver fortællerblikket både sjæl og krop.
Og du skal ikke snyde dig selv for den fornemme musikvideo, der følger med til singlen, der også som en anden overgangsrite afslutter single-trilogien føler for meget II.
Musikvideoen er skabt i et tværkunstnerisk samarbejde mellem musiker Alma Kjær Agergaard og danser/koreograf Ida Hørlyck, samt videoproducent Emma Ishøy og fotograf Esther Kooed Sørensen. I Musikvideoen sidder iomfro apatisk i skiftevis i en slikbutik og en butik for sexle- getøj, mens Ida Hørlyck bevæger sig rundt mellem rækkerne. Blandingen af den barnlige slik- trang sidestillet med den seksuelle lyst understreger på humoristisk vis overgangen fra barn til voksen.
Du kan fange iomfro live i aften på Hotel Cecil i København og på næste fredag den 28. oktober i Den gamle By i Aarhus.
Charlotte-Amalie – 360°
Charlotte-Amalie single-debuterer med en cinematisk pop-sang, der får nakkehårene til at rejse sig.
Med udgangspunkt i sit eget liv skildrer den dansksprogede artist på “360°” melankolien fra sin tidlige ungdom med inspiration fra filmmusik og pop. Det skaber et musikalsk univers, hvor lytteren både udfordres og omfavnes.
Særligt den smukke indledning, hvor klaverakkorderne brydes som støvregn rammer den blå følelse og smelter sammen med elektroniske virkemidler, korarrangementer, synthesizers og en stærk vokal.
“360°” kredser om følelsen at give op og miste håbet for fremtiden og de mål, man har sat sig selv. I et klart og koncist sprog beskriver Charlotte-Amalie det mørke der omklamrer virkeligheden, når man er fanget i sine egne tanker og skal kæmpe sig igennem en dagligdag, hvor sengen bliver et en beskyttet hule, man helst ikke forlader.
Alligevel formår håbet at skinne igennem. Selverkendelsen byder til kamp mod håbløsheden.
”Sangen illustrerer for mig et limbo af at falde og rejse sig op igen, men at man gennem tiden kan komme helt tilbage på benene igen og give dagen i morgen en chance til. Jeg er frygtelig stolt af den her sang, fordi den handler om en tid i mit liv, hvor jeg virkelig følte, at jeg gav op på mig selv og de drømme, jeg havde – og så er sangen blevet et resultat af, at jeg ikke gjorde det,” siger Charlotte-Amalie.
Scala — Scandic Hotel
Forestil dig, hvis vi kunne gøre de danske landeveje og byer til scener fra en amerikansk film, hvor støvet og de små skæbner er ligesindede partikler i et vakuum, der lader dem hænge uforløst, men alligevel stræbende.
Sådan en følelse rammer på “Scandic Hotel” af indierock-kvartetten Scala. Singlen udkom i september – og der er ganske vist nyt på vej! – men den fortjener en notits her.
Det er vedkommende rock med et bredt lydbillede, der hidkalder sig luften af amerikanske The War on Drugs. “Scandic Hotel” har den der samme stadionkvalitet, der da også trækker tilbage til 80’ernes store danske poprock-artister.
“Scandic Hotel” er den vemodige fortælling om den tidlige ungdoms uskyldige venskaber, der uundgåeligt går i hver sin retning og løber ud i sandet, når drømme og længsler en dag ikke længere er fælles.
Mangler du lidt hverdagsromantik og nostalgisk refleksion på denne fredag, skal du køre en tur med Scala ud af højtalerne.
SUNI – Lettelse
Ærlige tekster og en følsom sangstemme, der lever i ordene? Tjek. Den aarhusianske sangskriver Jonas Suni, også kendt som SUNI, er aktuel med singlen “Lettelse”, der vil være at finde på hans debutalbum Sengeafsnit 2, der udkommer næste forår.
Albummet bærer på en selvbiografisk fortælling om at blive ramt af alvorlig fysisk sygdom i en ung alder. Det er ublu og frygtløse beskrivelser af specifikke situationer med indlæggelser, relationen til kærest og familie, og ikke mindst sangskriverens eget transformerende selvbillede.
SUNI brugte timer, dage og uger på en enestue på Skejby Hospitals sengeafsnit 2, hvor teksterne på albummet blev til midt i fortællingen af triste men også livsbekræftende oplevelser.
“Lettelse” handler om omsorg og medfølelse til en, der efter en langtidssygemelding kæmper for at komme på benene igen.
”’Lettelse’ handler om at være omsorgsfuld og give den anden en pause fra de tanker og følelser, der plager. Jeg har været heldig at have sådan en person i liv, og teksten er skrevet fra vedkommendes perspektiv, fortæller SUNI.
Sangen sitrer intenst, og desperationen efter at opnå lettelse, kryber ind under huden på lytteren. Musikken er dansabel og har elementer af roots og pop, som skaber en dualitet omkring den slæbende og melankolske vokal.
Dyk ned i en sangskriver, der autentisk kan sætte ord på, hvordan verden også nogle gange kan være urimelig og hård på det personlige plan. Og hvordan vi i fællesskab kan hjælpe hinanden videre.
Andreas Kruse – Can You Feel Me Now
Hvis du har fulgt troligt med i X-Faktor, vil du måske på forhånd kende Andreas Kruse? Han var med i bandet Place On Earth, der vandt sangkonkurrencen i 2018.
Nu er han aktuel som solo-kunstner og har brugt de sidste år på at fordybe sig og lære sin musikalitet bedre at kende. Det er udmundet i singlen “Can You Feel Me Now”, der er et stykke lækker moderne indiepop.
Her er der både plads til forløsning og fordybelse. Som sangskriver har Kruse brugt lyrikken til at rationalisere og bearbejde sine bekymringer og livsmelankoli og fundet ind til tematikker, som han har følt naturlige at formidle og skabe et spændende og fængende musikalsk og visuelt univers omkring.
“‘Can You Feel Me Now’ ligger i forlængelse af min fascination af det dystre, men også med en distance til mørket. Når jeg tænker over det, er det også en måde at vise, at man kan have de her følelser på et dagligt plan, men med en naturlig selvbeherskelse,” siger Kruse.
Med “Can You Feel Me Now” følger også en video, som skaber rammerne om den følelse Andreas Kruse gerne vil have lytteren til at stå tilbage med.
Hør alle ugens bedste singler på Spotify her: