Kropsliggjort, skandinavisk punk, leveret i frenetisk tempo og hurtige stemningsskift. Sista Bossen leverer varen på SPOT Festival og bekræfter, at vi ikke har brug for en ny boss efter dem.
Sista Bossen indkapsler ganske godt fællesnævneren for denne SPOT-aften på HeadQuarters:
Det handler om fandenivoldsk energi – og ikke mindst publikumskontakt.
Vi er for længst kommet hinsides kravet om at holde social afstand, og mens minderne om den tid, fortoner sig som en ond, glemt drøm, står publikum som sild i en tønde på et pakket HeadQuarters.
Ligeså tæt opad hinanden som vi står, ligeså tæt sammenspillet er de fem gutter fra Malmö. De besidder den form for telekinese, der kun pibler frem og vokser fast efter at have tilbragt umindelige tider på den hårde landevej.
Frække tunger vil måske kalde deres lyd “et væltet lokum”, men vi vil hellere beskrive den som et postmoderne opkast af noget, der muligvis bygger på en original lyd fra de engelsktalende lande, men som i Sista Bossens hænder forvandler sig til noget der smager idiosynkratisk skandinavisk.
Som havde norden fået sin helt egen moderne lyd.
Tretten op i tredive
Før koncerten går i gang, tæller forsanger Hampus Sundén på sine fingre, hvor mange sange vi har i vente de næste tredive minutter.
Ikke færre end tretten!
Og hvis du i forvejen er bekendt med Sista Bossens udtryk, vil det næppe overraske dig. For her er der ikke plads til langstrakte psykedeliske klangflader og jams over ti minutter. Sange kan eksekveres så hurtigt som ned til et minut og tredive.
Det taler til Sista Bossens styrke, at de formår at gøre hver lille sang til en kompakt rejse i sig selv. Som et skandinavisk punket System of a Down uden den samme metaltrætte tyngde eller til tider monotoni, men mere rasende og omskiftelig – som har Ritalin-pillerne virkelig givet dig en opper på.
Igen er det Sundén, der live er med til at flæske sangene ud og give dem krop. Og det mener jeg helt bogstaveligt. Som en skulptør bruger han sin krop til at indtage små krukkede eller maniske roller i de frenetiske sange.
Kropskontrollen er ligeså total som hans hånd om publikum. Faktisk er han så opsat på at komme ud og røre ved deres svedige pander, at han det meste af koncerten balancerer på den yderste kant af scenen. Med en fugtig hånd mod loftet, vrider han sit stemmebånd udover de andægtige publikumshoveder.
Han har for vane at lege med kablet til mikrofonen, og får det da i aften også hængt op i lamper på scenen, så den hænger lavt svajende ned, mens han bruger sin monitorkasse som talerstol. Han taler gerne til publikum og holder øjenkontakt som en sulten tiger i et bur.
Der er til tider noget nærmest forvredet fortovsprædikant over ham, og hans ord får da også publikum til at gå amok. Gulvet forvandler sig atter til et morads af væltende kroppe, der glædeligt omfavner de hurtigt skiftende sanges voldsomme energi.
Ganske morsomt spørger han publikum om ikke de kan lide penge (det ka’ de her i 2023!), og leder så talen over på, at de kan købe merch ude på fortovet efter koncerten. For at trænge helt igennem til de tågede danskere og øllene i deres hænder, siger han det engang mere. På dansk.
Ikke et sekund spildt
Det siger sig selv, at en halv time i selskab med Sista Bossen på ingen måder kan blive kedeligt. Kvintetten leverer stramt deres kompositioner, som er skåret med rustfrit stål, og de forstår hver især deres rolle i bandet.
Til trods for de kraftigt varierede skift i stemninger alene i de enkelte sange, lykkes det Sista Bossen at opbygge et dynamisk og flot sæt til SPOT-anledningen. Koncerten følger en fin kurve, som til sidst forløses i den rene ynde, før den sidste energiudladning river sidste stik hjem.
Publikum er ekstatiske og luften tung af sved, alkohol og undfangede kropsdufte. Lyset bliver tændt, mens det i et sidste ekko lyder: “I må meget gerne købe vores merch ude på fortovet.”
Jeg synes ærlig talt, at du skal bestille dig et stykke autentisk merch fra Sista Bossen. For hvis nogen har fortjent at smide en ekstra t-shirt over disken, er det i hvert fald det her hårdtarbejdende orkester!
Sidste nummer er “Slösa min tid”, fremgår det af sætlisten. Det har vi svært ved at tro på efter i aften. Ikke et sekund føles spildt, Hvert sekund har føltes levende og pulserende håndgribeligt.
Sætliste
Ångra sig
Snopprock
Produktivitet
Jajaja
Malmö
Fotboll och träskor
Ett mönster
Fähund
Sparkapital
Propellerblad
Allvar
För bra för att va sant
—–
Slösa min tid