Tilbageblik: HeadQuarters fødselsdag – I musikkens tjeneste


HeadQuarters fejrer ni års fødselsdag. I den anledning kigger vi tilbage på stedets ydmyge opstart til den rivende udvikling, som nu finder sted.

Det var ikke en stor scene. Nej, den var faktisk ret lille, nærmest som et halvt stykke lakridskonfekt i to lag, omkranset af orange kant og bedækket med et dansegulv af sort vinyl. Hvor den måske ikke var så æstetisk tiltalende for dit øje, ville du nok alligevel være nødt til at indrømme, at netop dén scene havde sin charme.

Når du tænker på den nu, skal du ikke kun se den i forhold til dens diminutive størrelse og sødmefulde ydre. For den scene er så meget mere, end hvad der møder det blotte øje. Den repræsenterer nemlig en idé. Og den lille lakridstop er det fysiske udtryk for denne. Se igennem den, se idéen bag.

Det var begyndt som byens vildeste privatfester i en lejlighed på Rozenkrantsgade, men voksede sig hurtigt ud af kontrol. For mange mennesker, for meget høj livemusik. Og så alligevel der, midt i cigaretrøgen og utallige kulørte drinks, var der pludselig plads til, at en idé for alvor kunne slå rod.  

Livemusikken – både den skabt af dem, vi kender, og dem, som vi ikke kender, de danske og de udenlandske – skulle have sin egen scene et rigtigt sted. Om så bare en lille én. Under farvede scenelamper skulle der være plads til at give undergrunden rum til at ånde, til at gro, og til at møde et publikum for måske første gang.

Og ja, til at begynde med rakte den lille scene nogle gange ikke til et fuldvoksent band. Bevares! Men så måtte den højtskrålende sangerinde fra et forlængst glemt ungarsk punkband indtage gulvet foran og drypsvede og spytte up close and personal, fortæller den ene halvdel af ejerduoen, Amira Gluhic. 

I dag er det ni år siden. Det er ni år siden, at Amira og Ole Løhde slog dørene op til HeadQuarters for første gang og bød velkommen indenfor. Selvsamme scene er siden blevet bygget større. Idéen er den samme, men idealet er vokset og har forgrenet sig.

Større ambitioner

“Det har altid været visionen, at HeadQuarters skulle dække over noget meget større,” fortæller Ole Løhde. Hans øjne lyser altid op, når han berører dette emne. Om noget er han stadig den idealistiske drømmer, der lagde lejlighed til de tidlige fester, hvor han måtte undvære en almindelig dagligestue, fordi der skulle være plads til alskens musikgrej.

“Vi har altid haft en drøm om at samle den aarhusianske musikscene ét sted og være med til at skabe rammerne for det store fællesskab,” siger han. “Det skulle være følelsen af, at du kunne opleve noget nyt i noget, der føltes som din egen dagligstue. Altså, et sted, hvor du føler dig hjemme, men samtidig også være centrum for den store fest, hvor livets store og små oplevelser indtræffer.”

Sidste år satte visionen skred i flere større tiltag for at gøre HeadQuarters til centrum for musikken. Ole refererer til det som HQ Platformen, og den er i rivende udvikling.

“Først lancerede vi så småt HQ music, som et tiltag for at belyse den del af dansk musik, der normalt ikke får spalteplads i de mere etablerede medier,” fortæller han. 

Ligesom med den oprindelige lille scene er det et udtryk for, at HeadQuarters er et sted, der gerne vil give plads til alle dem, der kæmper passioneret for at gøre deres musikalske drømme til virkelighed.

“Vi vil gerne støtte de kunstnere, der skaber – både på livescene og nu på skrift. Men det stopper ikke der,” fortsætter Ole. “Det næste tiltag var nemlig oprettelsen af vores eget pladeselskab, HQ Rec. Endelig har Aarhus sit eget pladeselskab, og jagten på det nye talent er for alvor gået i gang. Vi har ingen genrekonventioner som så, der ekskluderer, vi er bare interesseret i god, ærlig musik.”

Indtil videre har HQ Rec signet fire artister – Odd Matter, Bonehead JB, Emil Otto og Still The Man – og i det nye år vil flere formodentlig støde til.

Samtidig forbliver HeadQuarters naturligvis det sted i byen, hvor du kan være sikker på altid at finde en fest, hvor en skare af talentfulde DJ’s aften efter aften sender dansegulvet i ekstase. Og så må vi endelig ikke glemme de mange koncerter, som bookingholdet med kritisk blik tjekker ud og henter ind på scenen. 

Helt i tråd med stedets ånd er det både de store og de små, som vi møder live, de danske og de udenlandske. 

Åh, den gam’l live-musik

Personligt har jeg haft fornøjelsen af at kravle op på HeadQuarters’ scene en del gange i løbet af årene – lige fra begyndelsen faktisk. Ofte har det resulteret i huller på knæene, åh, de lidt for dyre skinny jeans, sår på fingrene og – til min guitar-techs glæde – ramponerede guitarer. 

I det hedengangne band, der kortvarigt havde sin tid i solen, før det falmede, og hele skidtet faldt til jorden med stækkede vinger, spillede vi Danmark tykt og tyndt, fra de små shit dives, hvor tre ølbilletter var den nådige afbetaling, til de større festivalscener. 

Men intet andet sted følte vi os mere velkomne end på HeadQuarters. Det var naturligvis også her vi brændte pisset af, da enden kom. For hvilket andet sted skulle vi trække stikket, end på den scene, hvor vi følte os mest hjemme.

Siden har jeg haft glæde af at opleve selvsamme scene blomstre med nyt talent. Hver uge er der som oftest et nyt band, der tiltrækker sig min opmærksomhed. Nogle gange er det grønne rookies, og andre gange er det mere veletablerede rødder.

Mine ører runger stadig af tyngden fra Orm, jeg forelskede mig hurtigt i Cartographs æteriske Post-Metal, og jeg er stadig skræmt over bassisten fra Ultra Silvam, der i sidste nummers afslutningsrus hoppede ud fra scenen og løb mig og min kæreste skrigende i møde, dækket i stinkende koblod. 

De svenske garagerockere Mankind holdt en skramlet fest på scenen, hvor forsangeren under en forlænget guitarsolo nonchalant vadede udenfor i aftenens varme sommerlys, tog sig en smøg og drak en øl, mens han konverserede med et par gæster. Deres opvarmning var lokale Twin Dive, som den aften havde fuldendt sin besætning med en ekstra guitarist, og de vidste for alvor det potentiale, der er talk of the town

Og så må vi ikke glemme den bølge af singer-songwriters, som onsdagenes Plug’n’Play-arrangement har åbenbaret: Jón Norman, Little Winter og White Flag Harmonies. Kom det hele på vinyl, ville samlingen snart skulle bruge en ekstra hylde. 

Min personlige erfaring er, at den idé, som Ole og Amira sammen har ført ud i livet, lever i bedste velgående. HeadQuarters er det sted i byen, hvor du ikke blot kan fange en sublim live-oplevelse, men du kommer sandsynligvis til at skåle i White Russians med bandet til efterfesten.   

Det begyndte med en scene for lille til et band, og det er nu et fastforankret sted for så mange af os musiker-hunde. Og HeadQuarters er stadig i rivende udvikling i musikkens tjeneste. Det bliver spændende at se, hvordan scenen ser ud til næste år, hvor det er ti-året vi fejrer!

Begivenhed: HQ 9 ÅR

Redaktionen anbefaler
Monkey Okay: Det lange hyl (Long Read)

Monkey Okay: Det lange hyl (Long Read)

Efter fem år er aalborgensiske Monkey Okay klar med opfølgeren til deres roste debutalbum. På The Long Haul of Cercopithecoidea tager kvintetten frygtløst et skridt i en ny retning. Vi forsøger at se bandet i den større sammenhæng, før vi går i dybden med det lange...

HQ music: Musikformidling tilbage på skærmen

HQ music: Musikformidling tilbage på skærmen

I denne uge lancerede HQ music et nyt initiativ på Youtube, hvor præsentationen af tidens bedste musikvideoer og formidlingen af disse er i fokus. Vi går bag kulissen og har taget en snak med Amira Gluhic og Ole Løhde om deres nye projekt og kærlighed til musikken....

Zar Paulo: Lyseslukkeren er død, længe leve Zaren

Zar Paulo: Lyseslukkeren er død, længe leve Zaren

Den aarhusianske kvintet Zar Paulo satte i den forgangne uge Aarhus tilbage på det musikalske landkort med deres nye single “Stop Believing”. De er spået som the next big thing, og vi har taget en snak med bandet om deres opstart og proces. Når du smager på navnet,...

Twin Dive: Ikke rockstjerner. Endnu!

Twin Dive: Ikke rockstjerner. Endnu!

Udlandet kalder dem Cosmopolitan Punk Rock. Men hvad handler alt palaveren Twin Dive egentlig om? Vi går bag om bandet i forbindelse med udgivelsen af deres seneste single “Vaporize”. Tag læsebrillerne på og dyk ned i dagens longread her.I do what I do ‘cause I can. I...