Sista Bossen // Pressefoto
10–11 minutter at læse

Sista Bossen anbefaler 9 album

Sista Bossen spilder ikke tiden, og der er altid fart over feltet, når de fem venner fra Malmö smadrer scenen. Inspirationen til deres koncise lydunivers får vi en smag på her, når de anbefaler 9 fede albums, som betyder meget for dem. Læs med her.

Sidste år rev Sista Bossen HeadQuarters midtover med en voldenergisk koncert. De fem venner fra Malmö specialiserer sig nemlig i et udtryk, der er lige dele tempo og vanvid, men helt igennem autentisk. Og når de træder op på scenen, er det bare at holde fast på hat og briller.

Hvis du er til progrockede bands som Pink Floyd eller Yes, som sagtens kan bruge en hel side vinyl på én sang, vil Sista Bossan nok komme som en overraskelse. Her kan et helt album nemlig uden besvær på længde med en EP.

Inspirationen til det koncise udtryk er da også til at finde i bandets albumanbefalinger, som vi foreslår, at du giver et kærkomment lyt for selv at blive inspireret og måske komme endnu dybere under huden på de sidste chefer.

Guitarist Frans Möller er bandets talerør, og han har på forhånd advaret dem om, hvad han vil svare på første spørgsmål. Læs med her.

Albumklassikeren over dem alle: System of a Down – System of a Down

For mig er den mest udødelige albumklassiker nok System of a Down’s debutalbum System of a Down (1998). Det er den første plade, jeg købte for mine egne penge, og den har nok haft større indflydelse på den musik, vi laver med Sista Bossen, end jeg egentlig vil indrømme. Alle sangene på den plade er hits, men en aktuel favorit er “DDevil”.

Sangen er en banger, der slutter efter 1:40 og har lidt af alt, hvad jeg kan lide ved System of a Down. Nonsens-tekst (synes jeg), men tilfredsstillende fraseringer. Der er så meget latterligt i sangen, og så alligevel er det en indlysende del af sangen.

Der er en vis kunst i at lave noget så ensformigt, som stadig føles så varieret, og det er en kode, som vi hos Sista Bossen ikke har formået at knække endnu. Hele pladen er forbundet, og hver sang opfanges lige der, hvor den forrige sang slutter. Da jeg har lyttet til den tusinder gange, siden jeg var 15, er jeg nødt til at lytte til den fra cover til cover hver gang jeg hører en af ​​sangene fra den plade.

Et overset album, som alle burde høre: Micachu and the Shapes – Jewellery

Jeg ved ikke, om det er overset, men Micachu and The Shapes’ Jewellery (2009). Helt klart det mest interessante jeg nogensinde har hørt. Jeg ved ikke så meget om Micachu, men hun laver en masse sjove ting såsom at sample støvsugere og lægge papir mellem strengene på sin guitar. Det er helt umuligt at vælge en repræsentativ sang fra nogen, der laver så unikke sange, men crowdpleaseren er “Golden Phone”.

Den eneste grund til, at jeg vælger den sang, er, at det nok er den mest lyttevenlige sang på albummet, og hvis du kan lide den sang, kan du måske sætte pris på alt det andet vidunderlige og mærkelige, som Micachu laver.

Jeg begyndte at lytte til Micachu, da jeg boede i London med Hampus og nogle andre fyre i bandet Francobollo. Micachu minder mig altid om den første lejlighed, vi boede i sammen. Ingen havde deres egen seng, men alle skulle dele. For at spare penge købte vi ikke gas, hvilket betød, at det altid var bidende koldt. Jeg spiste spaghetti og kødsovs hver dag, fordi jeg ikke vidste, hvordan man lavede noget andet. Vi havde også to rotter boende, og til sidst begyndte der at fosse vand fra taget, hvilket hjalp os til at beslutte, at det nok var på tide at flytte.

Det album, som vi er mest stolte af at have lavet:  Sista Bossen – Tio låtar om priviligierat lidande

Jeg vil sige, at det er Tio låtar om priviligierat lidande (2018). Mest fordi jeg er tilfreds med, at vi holdt fast i vores koncept om at skrive en plade, der spilletidsmæssigt svarede til en EP, og at alle teksterne bevarede en rød tråd. Jeg synes også, det er det flotteste albumcover, vi har, og jeg synes, det er vigtigt at fremhæve, hvilket fantastisk stykke arbejde vores ven Valentina Mazzarelli har gjort. Af sangene på Tio låtar om priviligierat lidande er det nok “Snopprock”, der står mit hjerte nærmest.

“Snopprock” er smuk, fordi alle i bandet har sat så meget af deres personlige præg på den. Hampus skrev “tema-riffet”, som er så fantastisk mærkeligt og Patrik spiller et – for mig! – mindst lige så mærkeligt trommeakkompagnement til det. Det er den eneste sang, hvor vi udnytter, hvilken utrolig dygtig guitarist Kris er, og hans cremede solo til sidst sætter prikken over i’et på sangens betydning.

Fredrik skrev omkvædene og besluttede, hvor alle markeringer skulle være, og det gjorde bare sangen mere interessant generelt, som de altid har for vane at blive, når han haft fingrene i dem. Alt i alt er det en af ​​de sange, som jeg synes, ​​alle havde indflydelse på, og derfor er betyder den så meget!

Det album, som vi altid sætter på, når festen skal i gang: Bäddat För Trubbel – Värdighet

Puha, det føles som om det er længe siden, vi har holdt en almindelig fest. Hvis jeg kunne vælge en rigtig feststarter ville det være Bäddat För Trubbel’s Värdighet (2012) for sangen “Det här jobbet”.

Siden Bäddat För Trubbel var det band, der inspirerede mig og Hampe til at starte Sista Bossen, virker det kun rigtigt, at mindst én af deres plader skal med på listen. Bäddat För Trubbel er skånsk punk, når det er bedst. Ligefrem, høj energi, og med fantastisk klare tekster.

Jeg tror næppe, der er en sang længere end to minutter på pladen. Forsanger Hjelle er nok Sveriges nuværende mest fremtrædende socialrealistiske digter. Mit bedste minde om Bäddat För Trubbel er, da de spillede på en festival i en skate-hal i Malmø. Den aften fik jeg blå mærker på mange forskellige måder – dels af at være dårlig til at skate, dels af at blive kastet rundt i moshpitten.

Det ultimative breakup-album: The Lord Dog Bird – The Lord Dog Bird

Jeg har haft svært ved at beslutte mig for, hvilke øvrige plader jeg har skullet anbefale før denne plade. Lige siden jeg opdagede den, har jeg lyttet til den, hver gang jeg er blevet dumpet eller har dumpet nogen. Helt ærligt, så lyder alle sangene næsten ens, men det er en god lyd.

Albummet virker til at være ret dårligt indspillet, og alle guitarerne har en slags percussion-lignende karakter. Og der til er der så noget hjerteskærende over hans stemme.

“The Gift of Song in the Lion’s Den” er den eneste sang, jeg kan huske navnet på fra pladen. Det er bare et rigtig godt album at have som katalysator, hvis man har svært ved at græde – ja, det og Pixar-film.

Det album, der har betydet mest for os som musikere: Francobollo – Long Live Life

Uha, det er et stort pres at skulle svare på. Men nu er jeg blevet udpeget til talsperson af de andre bosser, står mit svar fast. Francobollo’s Long Live Life (2017) og særligt sangen “Good Times”.

Måske er det ikke rigtig denne plade (men det er en pokkers god plade!!!!), men mest frontmanden, Simon Nilsson, der har inspireret mig og derfor også sat et stort præg på Sista Bossen. Simon er en af mine venner, som jeg havde et af mine første bands med, og han er efter min mening en helt fænomenal musiker.

Han er også den, der introducerede mig til Micachu og mange andre af mine yndlingsbands. Alt, hvad Simon laver er så professionelt, fængende og så gennemtænkt. Sangen “Good Times” er et godt eksempel. Jeg synes det er svært at få en sang der går i et sygt tempo til at lyde så naturlig og tilgængelig. Hvis du kan lide indierock, er dette nok noget af det bedste, du kan finde.

Albummet vi ville ønske vi havde lavet: bob hund – bob hund

Jeg hader at sige det, men ok, bob hund’s bob hund (1994) og specifikt “Det skulle vara lätt för mig att säga att jag inte…”. Lige siden vores første koncert er vi blevet beskyldt for at prøve at være bob hund. Nu, cirka syv år senere, er det nok ligeså godt bare at give op. Ja, hvis vi kunne, ville vi være hunden Bob, hvem ville ikke gerne være hunden Bob!?

Når det er sagt, har vi ærlig talt aldrig prøvet at være det. Det er nok bare sådan de fleste tænker, når de hører nogen synge rock på skånsk. Et eller andet sted kan man kun konkludere, at dem, der har sammenlignet os med bob hund, har sammenlignet os med et af de bedste bands nogensinde, så det tager vi som et kompliment.

Da min ven Mattias (som spiller i et super mærkeligt band ved navn Tren Né, tjek det ud!) blev gift, bad han os spille to sæt til hans bryllup, et coversæt og et Sista Bossen-sæt. I cover-delen ville han blandt andet have, at vi skulle spille “Det skulle vara lätt för mig att säga att jag inte…”, så jeg tænker altid på den aften, når jeg hører den sang nu.

Albummet vi helst vil gå kold til på en venindes lokum: SPIRIT OF THE BEEHIVE – Hypnic Jerks

Det bedst passende album til sådan en tur er SPIRIT OF THE BEEHIVE’s Hypnic Jerks (2018), fordi den lidt har den karakter. Hvis der er en sang, der passer til formålet, er det “fell asleep with a vision”.Albummet minder mig om, da vi spillede på Höst Mön med Sista Bossen lige efter, at Corona var begyndt at aftage lidt. Vi var nok alle tilfredse med vores præstation under selve koncerten, men hvad vores tolerance over for alkohol angår, var vi alle i ekstremt dårlig form.

En anden dårlig beslutning var, at vi sov i et telt, der ikke var imprægneret. Så det var en temmelig hård morgen for tre ud af fire medlemmer af Sista Bossen, der vågnede op med hovedpine og kvalme i et telt fyldt med vandpytter. Den eneste, der havde det fint, var Kris, der lige havde fået en baby og derfor greb chancen til at gå tidligt i seng og sove natten igennem for første gang i flere måneder.

Det album vi ønsker at blive begravet til: Dungen – Ta det lugnt

Det er endnu engang et ekstremt stort ansvar at skal være talerør for hele bandet, men jeg tror først og fremmest, at vi nok bare skal krydse fingre for ikke at blive begravet sammen. Jeg håber dog, at vi kan blive enige om det, hvis jeg siger Dungen’s Ta det lugnt (2004) og sangen “Du e för fin för mig”.

Jeg har ikke lyttet super meget til Dungen, men jeg havde et par måneder for et år siden eller deromkring, hvor jeg ikke lyttede til andet. Det er sådan en sindssygt god sang. Arrangementet, melodien, trommelyden, alle de andre lyde. Frem for alt spillede Kris og nogle af Fredriks venner denne sang ved Fredriks bryllup. Alle gæsterne var musikere, så alle blev inddelt i grupper og skulle øve omkring fem sange hver, som Fredrik og hans kone havde besluttet. “Du e för fin för mig” var aftenens sidste sang og var i det øjeblik om muligt bedre, end hvis Dungen havde fremført den.

Sista Bossen spiller på HeadQuarters fredag den 5. maj, klokken 22.00 – 22.30.

Hør de udvalgte sange fra Sista Bossen’s albumvalg i Spotify her:

Sista Bossen er: Hampus Sundén (vokal), Fredrik Almcrantz (bas), Kristopher Ståhlgren (guitar), Frans Möller (guitar, korsang), Patrik Schlegel (trommer, klaviatur, slagtøj) og Joakim Lindberg (synthesizer).

Redaktionen anbefaler
HQ listen #49

HQ listen #49

Vi nærmer os med hastige skridt den glade juletid, og i denne uge får vi da også et par nye julesingler fra uventet kant på playlisten. Bare rolig dog, vi har også plads til eksperimenter, pop og arrigskab. Læs mere her! Hver uge udkommer et væld af singler fra danske...

HQ listen #48

HQ listen #48

I denne uge kommer vi vidt omkring i genrene. Vi har alt fra rock, country-rock, rendyrket pop til harmdirrende metal. Velbekomme!  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores...

HQ listen #47


HQ listen #47


Vi har masser af fede danske kunstnere på programmet i denne uge, men før vi går helt i gang, vil vi gerne gøre opråb på en mærkesag, der berører selve HQ music. Sparekniven har nemlig  som det første ramt det aarhusianske kulturliv. Kulturforvaltningen i Aarhus...

HQ listen #46

HQ listen #46

Problemerne i samfundet og verden som så stopper jo ikke bare fordi, at vi netop har overstået folketingsvalget. Det er vægtige emner, der ligger de unge musikere på sinde i denne uge, men bare rolig, vi har også plads til lidt kærkommen eskapisme. Velkommen til ugens...

HQ listen #45

HQ listen #45

Fra kompromisløs rock til pop, ugens bedste singler giver dig det bedste fra den danske up&coming undergrund lige her.  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores...