Pressefoto: Why Sun
6 minutter at læse

HQ listen #45

Fra kompromisløs rock til pop, ugens bedste singler giver dig det bedste fra den danske up&coming undergrund lige her. 

Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores playliste på Spotify. 

HQ listen består således af ugens mest uimodståelige nye tracks, som vi har spillet nonstop på vores redaktion, og vi forsøger at sætte ord på, hvorfor de er det, man kalder en rigtig ørehænger.

HQ Listen er dit hurtige overblik over morgendagens hits. Så lyt med og find dine nye yndlingssange.

Why Sun – Such a Meeting / Of Clubbing Night

Medierne elsker at skrive, at rocken er død. Bullshit! Why Sun er et glimrende eksempel på en trio, der kan puste liv i gløderne og levere storladne kompositioner baseret på sammentømrede beats!

Rocken er ikke død, den har bare skiftet garderobe.

Og det er det, vi oplever i fuldt flor på dobbelt-singlen “Such a Meeting” og “Of Clubbing Night”. Her ramler den kompromisløse rock nemlig sammen med klubbens neonmørke i et gnistrende møde.

Der er en klar britisk indflydelse på Why Sun’s musikalske univers – ligefra vokalens diktion og apatiske punkattitude til de skramlede guitar-stik over housede beats – som planter bandet solidt i nutiden. 

Det har en frisk smag af ungt levet liv, og det er besnærende allerede fra første lyt. 

I 2021 udgav Why Sun den anmelderroste EP RAVINE og deres debutalbum er sat til at udkomme i april næste år.

“Such a Meeting” og “Of Clubbing Night” skulle vise retningen for albummet, og vi spår, at det snildt kan blive soundtracket til næste sommers sværmeriske byture og fordrukne festivaller. Tjek blot den her fede live-session fra Tapetown i Aarhus.

Jonathan Almind – Inside Out

De bedste drømme er dem du tør tage ud af dit hoved og gøre til virkelig. Det kræver mod og styrke.

Og det er netop omdrejningspunktet i Jonathan Alminds sangskrivning. Den 25-årige midtjyde er multiinstrumentalist og drømmer selv om den store scene, det store omkvæd, ja, den store drøm.

Den lever i bedste velgående på Alminds debutsingle “Inside Out”, hvor man særligt bemærker inspirationen fra den hjemlige andedam i form af Dizzy Mizz Lizzy og Kashmir. 

Det er pop-rock i begrebets klassiske forstand, hvor fokus ligger på et åbent tekstunivers, et hooky omkvæd og en guitarlyd, der egner sig til radioen. 

About Yesterday – Cosmos Still

Astronauten, der svæver frit hen i det uendelige rum, er efterhånden et klassisk billede, som vi kender fra både David Bowie’s “Space Oddity” og Elton John’s “Rocket Man”.

Alligevel fascinerer tanken om den kosmiske omstrejfende fortsat, når vi tænker på, hvilke tanker der må strømme igennem bevidstheden derude i tomheden. 

Sangskriver Jakob Stougaard Wang, der står bag indie-projektet About Yesterday, bruger dette billede på sin seneste single “Cosmos Still” som et udtryk for det at være ung og forvirret. 

Med drømmende synthesizere, svævende guitarer og fragmenter af trommer og støj inviterer han lytteren ud en rumrejse, hvor scenen er sat for det ungdommelige drama, at man er totalt uvidende om, hvor de valg man træffer vil føre én hen.

Singlen handler om at slippe kontrollen og lade sig rive med i håbet om, at man en dag igen lander med begge ben fast plantet på jorden. 

About Yesterday udgiver debutalbummet Beyond the Noises fredag den 25. november.

Denni Ian – So This Is How We Dance

Sangskriver og poet Denni Ian blev forsinket i at følge op på sin single fra foråret, “Two Figures”, da han desværre var involveret i et trafikuheld, der holdt ham sengeliggende henover sommeren.

Heldigvis er han kommet sig og er nu aktuel med singlen “So This Is How We Dance”, hvor han bygger videre på sit musikalske univers, der slægter på The National, Nick Cave og Elliot Smith.

Og det lyriske har da også den bekendende ærlighed, som man genfinder i alle de nævnte inspirationskilder, mens musikken selv er båret på klaver og strygere som de ømmeste momenter hos både Cave og The National. 

Det er særligt samspillet mellem de vidtløftige lyriske ord og den spartanske instrumentering, der spidser opmærksomheden og gør “So This Is How We Dance” til en hypnotisk ballade. 

Ian selv gør også sin debut som instruktør på den stemningsfulde musikvideo, der er filmet i et smukt dansk renæssance palæ, der er under ombygning. 

Filmet i sort og hvid, fra rum til rum, med en dramatisk dansepræstation, er videoen mindst ligeså betagende som singlen. 

Alexander Woods – Stay

Fortiden kan spøge og du står i en krisesituation. Alligevel vælger du at blive, fordi du tror på kærligheden.

Det er temaet til den danske pop-artist Alexander Woods’ første single i år, “Stay”. Ligesom sidste års “Within a Second” er singlen her neo-pop med elektronisk kant – og den virker som en oplagt radiokandidat. 

Grundtemaet bliver anslået af en tidstypisk guitarfigur og med fine pop-fraseringer fortæller “Stay” om at forblive loyal til ens sande kærlighed, en leverpostejs-kedelig hverdag og kampen for at bevare gnisten igennem op- og nedture.’

Med det lyriske mantra “Go ahead, I’ll meet you there” er det historien om viljen til at blive ved en persons side, på trods af krise, dysfunktionel kommunikation og fortid. En loyalitetserklæring til et safe space, en ramme der kan rumme enhver sorg og tvivl.

“Som individ må man selv tage de hårde skridt fremad, da ingen kan tage dem for dig. Men har man trygheden i at ens nærmeste møder en, uanset hvor man lander med de skridt, forvandles en mørk spiral nedad sommetider til en strålende opstigning” siger Alexander Woods.

“Stay” udkommer med en æstetisk musikvideo, skudt af Katrine Gøth (Acume Mag, Casall), som du kan se lige her:

Hør ugens bedste singler på Spotify her: 

Redaktionen anbefaler
HQ listen #49

HQ listen #49

Vi nærmer os med hastige skridt den glade juletid, og i denne uge får vi da også et par nye julesingler fra uventet kant på playlisten. Bare rolig dog, vi har også plads til eksperimenter, pop og arrigskab. Læs mere her! Hver uge udkommer et væld af singler fra danske...

HQ listen #48

HQ listen #48

I denne uge kommer vi vidt omkring i genrene. Vi har alt fra rock, country-rock, rendyrket pop til harmdirrende metal. Velbekomme!  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores...

HQ listen #47


HQ listen #47


Vi har masser af fede danske kunstnere på programmet i denne uge, men før vi går helt i gang, vil vi gerne gøre opråb på en mærkesag, der berører selve HQ music. Sparekniven har nemlig  som det første ramt det aarhusianske kulturliv. Kulturforvaltningen i Aarhus...

HQ listen #46

HQ listen #46

Problemerne i samfundet og verden som så stopper jo ikke bare fordi, at vi netop har overstået folketingsvalget. Det er vægtige emner, der ligger de unge musikere på sinde i denne uge, men bare rolig, vi har også plads til lidt kærkommen eskapisme. Velkommen til ugens...

HQ listen #44

HQ listen #44

I denne uge sætter vi særlig skarpt på det danske sprog - med en undtagelse. Du må ikke snyde dig selv for at høre blandt iomfro, Charlotte-Amalie og Scala. Læs mere her.  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de...