Loose Ends // Pressefoto
8 minutter at læse

HQ listen #46

Problemerne i samfundet og verden som så stopper jo ikke bare fordi, at vi netop har overstået folketingsvalget. Det er vægtige emner, der ligger de unge musikere på sinde i denne uge, men bare rolig, vi har også plads til lidt kærkommen eskapisme. Velkommen til ugens bedste singler. 

Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores playliste på Spotify. 

HQ listen består således af ugens mest uimodståelige nye tracks, som vi har spillet nonstop på vores redaktion, og vi forsøger at sætte ord på, hvorfor de er det, man kalder en rigtig ørehænger.

HQ Listen er dit hurtige overblik over morgendagens hits. Så lyt med og find dine nye yndlingssange.

Loose Ends – By the Leash

På forholdsvis kort tid nåede det aarhusianske spillested TAPE langt udover den lille baggård på Mejlgade.

Men det var mere end blot et anerkendt omtalt spillested. Det var også hjemsted for et spirende lokalt ungdomsmiljø, hvoraf mange unge lod sig inspirere af den kreative ånd og dannede bands.

Lukningen af TAPE har sat sine spor på nogle af disse unge lømler, navnligt de vrængende Loose Ends, som nu tager til revsende genmæle på singlen “By the Leash”.

Kvintetten tager bladet fra munden på en hæsblæsende 2 minutters omgang guitarrock og sparker dørene til rådhuset ind, bevæbnet med arrige fuckfingre og rasende attitude. 

“Jeg vågnede om natten og var vred og rigtig ked af det. Og så kom teksten til mig. Men ligeså meget, som det er et kampråb og en sørgesang, er det altså også en hyldest til et enestående miljø, og i teksten er der flere referencer til andre bands derfra – som Urban Achievers og Bed Bugs”, siger forsanger Holger.

“Tape havde så meget sjæl, at selvom kommunen satte en stopper for spillestedet, så lever ilden videre, og musikerne har fundet alternative spillesteder som det gamle amtshospital, Kunsthal Aarhus og cykelværkstedet Knuds Kiosk nede i Kødbyen.”

Med årets folketingsvalg bag os skal Loose Ends nok finde yderligere idioti at knytte næverne af på fremtidige singler, men indtil da kan vi alle – unge som gamle – forlyste os med lidt velkommen anarki og ublu indignation.

Og er det ikke nok, kan du se forsanger Holger i hundesnor i musikvideoen her. Det er da om noget en klar kommentar til kulturområdets kår i det forjættede Danmark! 

Fusia – Climate Control

Og fra en mærkesag til den næste!

Sidst tog trioen Fusia et opgør med den danske drukkultur, og nu har de såmænd støvet guitarerne af og melder sig ind i kamp for klimaet med deres indtil videre mest pågående single, “Climate Control”.

Det er sgu fedt at høre Fusia slippe tøjlerne og bekende rockkulør for fuld hammer! De mener selv, at der er behov for et skub på klimaområdet, og hvad bedre skub end en punk-sang?

Sangen er et opråb til de danske politikere og specielt den kommende nye danske regering. Den omhandler en karikeret traditionel truckdriver, som elsker kød og benægter klimakrisen og kun tænker på sig selv. Det er naivt at tro at vi ligesom klimakontrol i biler også kan ændre vejret med et tryk på en knap.

“Vi bliver nødt til at stoppe op, træde ud af dieselbilen og tænke over hvad vi har gang i stedet for at blive ved med at køre mod den dystre fremtid som klimaforskerne spår,” siger forsanger Kristoffer Rander.

Omtanke for miljøet er også noget som musikere må tænke over. De påpeger, hvordan størstedelen af indkomsten i musikindustrien er gennem salg af merchandise, som primært består af t-shirt salg som ofte bliver produceret på den anden side af kloden, under umådeligt ringe vilkår, som hverken er socialt eller miljømæssigt ansvarligt. 

Når man tager i mente, at tøjproduktion ifølge United Nations Environment Programme udgør op 10% af den globale CO2-udledning – mere end internationale fly og skibe sammenlagt – bør det gøre indtryk.

“En af de bedste måder at reducere dette, er ved at upcycle ens tøj, ved enten at reparere det eller på anden måde give det et nyt liv. Fusia har besluttet at gøre netop det ved deres merchandise. Det gør de ved brug af en silk screen press-maskine, hvor de trykker deres logo på doneret tøj fra de tøj- og genbrugsbutikker, som de vil samarbejde med. Det vil desuden også være muligt at tage ens gamle med til koncerter og få trykt bandets logo på det tøj der skal have nyt liv,” fortæller bandet.

Hvem siger, at man ikke kan ændre verden – bare lidt? – med en elektrisk guitar? Skru op for “Climate Control” og tænk lidt på, hvordan dine handlinger påvirker klimaet.

Førsteelsker – Natterend

Hvem har ikke i sin ungdomsvår sneget sig ud om natten i jagt på lidt spænding? Det er netop denne følelse, som Førsteelsker sigter efter og rammer med sin seneste single “Natterend”.

Det er mystisk og forførende, lyssky, listig og fandenivoldsk, når den legesyge kvintet blander progressiv rock og avantgarde pop. I et kompakt lydbillede får vi serveret et veludført eklektisk mix af begge på “Natterend”.

“Jeg kan godt lide at lege lidt med vores forventninger til, hvordan en sang skal bygges op og skabe musik med anderledes struktur og ord, der ikke afslører sin mening lige med det samme,” siger Førsteelskers sanger Andrea Klausen.

Hendes lyse vokal fremstår både lidt naiv og forførende, mens hun gentager simple ord og sætninger flere gange gennem nummeret. “Jeg trækker næsten ikke vejret, næsten ikke” nærmest messer hun, og musikken holder vejret med hende. 

Bandet består af fem unge musikere fra Danmark, Island og Færøerne, som har mødt hinanden i Aarhus og siden spredt sig ud i landet – og tilbage til Færøerne: Andrea Klausen (vokal), Christian Trier (bas), Lars Asger Nørby (trommer), Thor Arnarsson (guitar) og Olavúr Gaard (guitar).

Løb ud i natten med Førsteelsker.

Tomas Høffding – LIV & DØD

Mon ikke du i forvejen kender Tomas Høffding fra den succesfulde trio WhoMadeWho? Nu er han klar med en bouncy disco-popbasker fra hans kommende dansksprogede soloalbum.

“LIV & DØD” er groovy plekterbas, standhaftige trommer og stemningsfulde synthesizers, der forenes under et catchy falset-hook. En sang, der lander i snittet mellem natklub og skriftestol, et perfekt soundtrack til dans, gråd, nærvær og selvforglemmelse.

“‘LIV & DØD’ er skrevet ud fra en akut manglende følelse af vigtighed i mit følelsesliv. Jeg prøvede at jage det væk med en sang, og greb ud efter de våben, jeg kender bedst: discobas og falset-hooks, fortæller Høffding.  

Nummeret er som en samtale på sengen med lyset slukket og hjerterne åbne: Hvad sker der inde i hovedet på os? Hvordan føles det i maven? Hvad drømmer vi om, hvad længes vi efter? Hvor er vi på vej hen, og er det den rigtige retning? En sang om det helt store sus og de helt store følelser, som kan føles som liv og død.

Du kan se frem til, at albummet Tro, Håb, Angst & Kærlighed lander fredag 10. februar 2023.  

MALU – Never on Time (live-session)

Den dansk/korsikanske popartist MALU har høstet stor succes med singlerne “Polish” og “Solace”. Nu er hun aktuel med en smuk akustisk  live-udgave af hendes seneste single “Never on Time”.

MALU har efterhånden tradition for at samarbejde med tidens hotteste navne på den danske musikscene, og “Never on Time” er ingen undtagelse. Sangen er nemlig skrevet og produceret i samarbejde med Alexander Oscar. 

Med sine korsikanske rødder forstår MALU dramatikkens sprog, og hun bevæger sig yndefuldt og selvsikkert mellem pop og RnB-genrerne. 

Bag sangene ligger et opgør med hendes egen perfektionisme og forventninger til sig selv. 

“Jeg har altid haft travlt med at leve op til idéen om, hvem jeg skal være, men gennem musikken bliver jeg spontan. Her kan jeg sætte mine egne grænser, gøre grin med mit eget perfektionistiske ego og at blive den, jeg gerne vil være,” siger MALU.

Du kan se den fine live-session her. Den følger op på annonceringen af, at MALU spiller på Ideal Bar i Vega torsdag den 2. februar 2023. Du kan købe billetter ved at klikke her: Billetsalg. 

Du kan høre ugens bedste singler på Spotify her:

Redaktionen anbefaler
HQ listen #49

HQ listen #49

Vi nærmer os med hastige skridt den glade juletid, og i denne uge får vi da også et par nye julesingler fra uventet kant på playlisten. Bare rolig dog, vi har også plads til eksperimenter, pop og arrigskab. Læs mere her! Hver uge udkommer et væld af singler fra danske...

HQ listen #48

HQ listen #48

I denne uge kommer vi vidt omkring i genrene. Vi har alt fra rock, country-rock, rendyrket pop til harmdirrende metal. Velbekomme!  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores...

HQ listen #47


HQ listen #47


Vi har masser af fede danske kunstnere på programmet i denne uge, men før vi går helt i gang, vil vi gerne gøre opråb på en mærkesag, der berører selve HQ music. Sparekniven har nemlig  som det første ramt det aarhusianske kulturliv. Kulturforvaltningen i Aarhus...

HQ listen #45

HQ listen #45

Fra kompromisløs rock til pop, ugens bedste singler giver dig det bedste fra den danske up&coming undergrund lige her.  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores...

HQ listen #44

HQ listen #44

I denne uge sætter vi særlig skarpt på det danske sprog - med en undtagelse. Du må ikke snyde dig selv for at høre blandt iomfro, Charlotte-Amalie og Scala. Læs mere her.  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de...