Mavourneen / Foto: Malthe Folke Ivarsson
7–8 minutter at læse

HQ listen #49

Vi nærmer os med hastige skridt den glade juletid, og i denne uge får vi da også et par nye julesingler fra uventet kant på playlisten. Bare rolig dog, vi har også plads til eksperimenter, pop og arrigskab. Læs mere her!

Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores playliste på Spotify. 

HQ listen består således af ugens mest uimodståelige nye tracks, som vi har spillet nonstop på vores redaktion, og vi forsøger at sætte ord på, hvorfor de er det, man kalder en rigtig ørehænger.

HQ Listen er dit hurtige overblik over morgendagens hits. Så lyt med og find dine nye yndlingssange.

Mavourneen – Shaded Moon

“Trentemøller har altid været en kæmpe inspiration for mig igennem mit liv og hans melankolske ‘retro-futurisme’ har været enormt skælsættende for vores lyd og måde at komponere på i Mavourneen,” siger guitarist Hans Gustav Björklund Moulvad, den ene halvdel af den alternative rockduo Mavourneen, der også tæller Benedikte Pierleoni (Bene, Baby In Vain).

Ikke blot har denne inspiration udmøntet sig i, at Moulvad gør sig som guitarist for Trentemøller, men også, at Mavourneen nu har begået et glimrende fortolkning af Trentemøllers “Shaded Moon” efter at have spillet support på dennes turné i foråret 2022. 

“Vi forsøgte at genskabe alle de kompositoriske elementer så godt vi kunne i vores univers og holde os nogenlunde tro til den originale form. Vi tog os friheden til at sætte tempoet ned, fokusere mere på omkvædendes opbygning og gøre det lydlige univers så støvet og skævt som muligt,” fortsætter Moulvad.

“Teksten var klart det mest udfordrende og frie aspekt af vores proces. Det hele udspringer fra en linje jeg havde liggende; ”in between no longer and not yet”, som  jeg følte forbandt sig perfekt med titlen ‘Shaded Moon’. 

Og det er lykkes duoen særdeles godt at fortolke Trentemøller ind i deres eget særegne univers og komponere tekst og vokal til nummeret.

I 2020 udgav Mavourneen EP’en Carnivore Sky, et støjet minimalistisk og intenst dyk ind i et poetisk drevet univers, centreret om aggression og afmagt. Den blev indspillet i Sonic Youths studie i New York i samarbejde med Steve Shelley (Sonic Youth) på trommer, Jared Artaud (Alan Vega, The Vacant Lots) som producer og grammyvinder Ted Young som tekniker. 

Anne Lærke – Rundtosset

Anne Lærke lander et sted mellem CV Jørgensen og Martin Brygmann på singlen “Rundtosset”, som hun selv kalder sin mest poppede single til dato.

“Min musik er ofte præget af min store kærlighed til jazz, maj-akkorder og 9’ere, men på min nye single bryder jeg for en stund med det”, siger hun.

Tempoet er nemlig skruet i vejret, men det står dog hurtigt klart, at de håndspillede elementer, som kendetegner den amagerkanske sangerindes bagkatalog, er intakt. En nærmest Stevie Wondersk synthfigur sparker for alvor sangen igang efter introen, der snart afløses af en bro: 

“Jeg vil glemme for en stund // at verden er ved at gå under // jeg vil bare spille dum // og høre CV mens jeg blunder”, synger Anne Lærke med en varme og et nærvær, der ofte er blevet sammenlignet med Albertes.

Efter et kort break viser omkvædsmelodien sig at være af den slags, der klæber sig til hjernen allerede ved første gennemlytning, mens den ukonventionelle akkordsammensætning leder tankerne i retning af Martin Brygmanns store landeplager. 

Ligesom singlerne “Det’ Så Let” og “Sammen Med Dig” peger ‘Rundtosset’, frem mod en EP- udgivelse, der er sat til at udkomme i 2023. Selv kalder Anne Lærke EP’en “en hilsen fra barselsland”, fordi alle sangene er skrevet på barnevognsturene på Amager Fælled, mens hun var på barsel med datteren Vera.

Pinemoon – Christmas Together

Det er ikke til at slippe udenom, at vi nærmer os julen! Den kristne julehøjtid har altid betydet meget for menneskerne bag shoegaze-bandet Pinemoon, der er vokset op med troen på Bibelens julebudskab om en frelser, der kom til verden. 

I dag handler julen for Pinemoon mere om kultur og tradition – men allermest om at være sammen med mennesker, man holder af, hvilket afspejler sig i julesinglen “Christmas Together”.

Singlen er en julesang pakket ind i Pinemoon’s melankolske og storladne lydunivers. Udgivelsen markeres med en efterårskoncert indpakket i melankolsk tilbagelænethed på People Like Us Bar i København dagen før. 

Om julesinglen udtaler sanger og sangskriver, Christoffer Schultz: “Julen har altid været en særlig tid for os I Pinemoon. Vi er vokset op i religiøse hjem med en tro på Maria’s jomfrufødsel af en frelser, som blev sendt til verden fra Gud. I dag handler julen for os om kultur og tradition, og ikke mindst om at være sammen med dem, man holder allermest af. Af forskellige årsager kan der dog være perioder – både i julen og i andre sammenhænge, hvor det ikke er muligt at være sammen. Det er den melankoli og tristesse denne julesang afspejler, dog med en anelse af håb for tiden, der kommer”. 

Pinemoon trækker på rockmusikkens energi, men tager sig samtidig tid, tror på materialet og dvæler ved de drømmende arrangementer, der vækker mindelser til såvel Slowdive og Beach House som til David Lynchs kultserie Twin Peaks. De klare referencer til trods formår Pinemoon at finde sit helt eget musikalske ståsted. 

OhNothing – ThisTimeAround

Også OhNothing har en julesingle ude. For duoen er det en helt ny disciplin, som de ellers slipper godt afsted med på “ThisTimeAround”.

Den tager nemlig en afstikker fra det traditionelle glade og romantiserede jule-univers og fokuserer i stedet alternativt på ensomhed, fortvivlelse og de mennesker der er særligt udsatte, i de kolde måneder. 

Med et mere downbeat nummer, der starter ud med juleklokker og bjælder, der på mange måder godt kunne minde om et klassisk julenummer, men sådan går det ikke helt. 

”I år er det ikke kun julemanden der kommer med gaver. Vi serverer lidt samfundskritisk til julefrokosten, måske kan et drys med næstekærlighed, tilføje lidt ekstra glæde til julen i år”, siger OhNothing. 

EYES – Congratulations!

Det københavnske hardcore-orkester EYES er aktuelle med deres andet album, Congratulations!, der udkommer fredag den 3. februar næste år.

Herfra får vi titelnummeret i form af singlen “Congratulations!” – og bare rolig, selvom bandet har arbejdet hårdnakket på en videreudvikling og raffinering af deres hardcore lyd og stil og på det kommende album fokuserer i endnu højere grad på melodi, mærkelige looks og dybe grooves, er der ikke meget at råbe hurra for.

Arrigskaben og intensiteten består, for kan den gøre andet i en verden, der synes at være løbet af sporet. 

“Mistillid mennesker imellem og konspirationsteorier, krig og miljøkatastrofe i horisonten, økonomisk forfald og stigende ulighed. Den vestlige verden anno 2023 ligger til grund for ‘Congratulations’ og dens voldsomt udadreagerende sange,” fortæller bandet.

“Modsat ‘Underperformer’s internaliserede tematikker er den tvivlende selvreflektion nu blevet til vrede og magtesløshed over en verden, hvor de rige bliver rigere, mens levevilkårene bliver forringet for alle andre. En verden, hvor de yngre generationer bliver tabt på gulvet igen og igen. En verden, hvor den eneste distraktion er at skrige ind i et uendeligt digitalt tomrum eller at finde en alternativ virkelighed og se ned på de såkaldte får, der følger flokken og falske profeter.”

Ja, for pokker, der er måske ikke så meget at lykønske med her på indgangen til et nyt år, men glædelig jul ikke desto mindre.

Hør Ugens Bedste Singler på Spotify her:

Redaktionen anbefaler
HQ listen #48

HQ listen #48

I denne uge kommer vi vidt omkring i genrene. Vi har alt fra rock, country-rock, rendyrket pop til harmdirrende metal. Velbekomme!  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores...

HQ listen #47


HQ listen #47


Vi har masser af fede danske kunstnere på programmet i denne uge, men før vi går helt i gang, vil vi gerne gøre opråb på en mærkesag, der berører selve HQ music. Sparekniven har nemlig  som det første ramt det aarhusianske kulturliv. Kulturforvaltningen i Aarhus...

HQ listen #46

HQ listen #46

Problemerne i samfundet og verden som så stopper jo ikke bare fordi, at vi netop har overstået folketingsvalget. Det er vægtige emner, der ligger de unge musikere på sinde i denne uge, men bare rolig, vi har også plads til lidt kærkommen eskapisme. Velkommen til ugens...

HQ listen #45

HQ listen #45

Fra kompromisløs rock til pop, ugens bedste singler giver dig det bedste fra den danske up&coming undergrund lige her.  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores...

HQ listen #44

HQ listen #44

I denne uge sætter vi særlig skarpt på det danske sprog - med en undtagelse. Du må ikke snyde dig selv for at høre blandt iomfro, Charlotte-Amalie og Scala. Læs mere her.  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de...