Celestial Son / Pressefoto
7–8 minutter at læse

HQ listen #27

Det er en Langfredag, men du skal ikke snydes for at høre denne uges bedste singler. Det er kort og godt – og det er virkelig god lytning! Mød Celestial Son, SABOTØR, Moi Caprice og Magnus Erasmus her. 

Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores playliste på Spotify. 

HQ listen består således af ugens mest uimodståelige nye tracks, som vi har spillet nonstop på vores redaktion, og vi forsøger at sætte ord på, hvorfor de er det, man kalder en rigtig ørehænger.

HQ Listen er dit hurtige overblik over morgendagens hits. Så lyt med og find dine nye yndlingssange.

Celestial Son – Avian Heart

Danske Celestial Son er efter flere års intensivt albumarbejde tilbage. Første smagprøve på deres kommende tredje album, Planetaria, er singlen “Avian Heart”.

Her får vi ikke kun den progressive trio at opleve fra en mere elektronisk og eksperimenterende side, men på singlen medvirker også Porcupine Tree-trommeslager Gavin Harrison. Og hans ekspertise er bestemt til at mærke.

Trioen – med sanger og guitarist Rasmus Sjøgren i front – har i denne omgang sat sig for at afdække de uopdagede klange i krydsfeltet mellem moderne synth-wave, 80’er-pop, 70’ernes progressive art-rock, og 90’ernes grunge. 

Med andre ord: Gruppen har et bredt sigte. Man har da også i de senere år kunne følge indspilningsprocessen på Celestial Son’s sociale medier, hvor man i den grad er kommet bagom tankerne bag det kommende opus. 

“Ny sang, ny lyd, og ny legekammerat, men lysten til musikken forbliver den samme. Vi er utrolig stolte af at kunne afsløre vores nye single ‘Avian Heart’. Singlen indkapsler til fulde vores nye lyd og retning, mens den også giver en forsmag på de ambitioner vi har for Celestial Son,” siger Rasmus Sjøgren.

“Vi er ved at briste af stolthed over at kunne byde velkommen til den legendariske trommeslager Gavin Harrison på denne sang. Jeg er super stolt af sangen og jeg håber, at den tager lytterne med på en elektronisk prog-rock rejse, sammen med Lasse Hoile’s smukke musikvideo og Gavin’s fantastiske trommespil oveni mixet.”

“Avian Heart” viser endnu engang de storladne ambitioner i Celestial Son og har da allerede fået opmærksomhed fra blandt andre verdens største progrock-tidsskrift, Prog Magazine. 

SABOTØR – Robot

“Jeg er ikke en fucking robot,” lyder det fra start i SABOTØRS nye single “Robot”. Det er dansk stoner rock med en fandens masse fuzz på strengene – og ja, tekstuniverset er sgu også på dansk.

“ROBOT” er en krigserklæring mod den altomsluttende perfektionskultur, der får os til at føle os forkerte og ensomme. Selv siger SABOTØR:

“Vi er ikke robotter. Det er bare masker. Vi er ægte mennesker. Vi synger på dansk. Vores tekster er bedre end de andres. Vores lyd er unik. Vi har en trestemmig bas. Den lyder af smadder. Det er sådan, vi kan lide det. Vi er kommet for at forandre verden. Vi starter med Aarhus. Det starter lige om lidt.”

Det hele smager lidt af tidlig Queens of the Stone Age, mens minderne fra dagene i Kyuss stadig sad tæt under huden på Josh Homme. Altså, hvis man forestiller sig Homme som flittig bodegagænger på en af de brune. 

SABOTØRs debutalbum, SKYGGEKÆMPER, udkommer fredag den 10. juni, men inden da kan du fange SABOTØR til SPOT Festival på Headquarters i Aarhus fredag den 6. maj, på Aalborg Rock & Metal Festival den 13. maj og holder releaseshow på album-udgivelsesdagen 10. juni, igen på Headquarters i Aarhus.

Moi Caprice – Someone To Lean On

Det kan være svært at få en god nats søvn, når det mest af alt virker som om verden for længst er kørt af skinnerne. Netop sådan en søvnløs nat, hvor man ligger og roder i dynen og justerer på puden, ligger bag Moi Caprice’s fjerde single, “Someone To Lean On”.

Det er nemlig frustrationerne over politikernes handlinger – eller måske mangel på samme? – i forhold til klimakrisen, som inspirerede forsanger Michael Møller. Før sengetid læste han avis på sin mobiltelefon og faldt herover en længere artikel om klimakrisen, som han ikke kunne slippe igen. Og bagefter meldte søvnen sig ikke.

I stedet satte han sig op og begyndte at skrive, og allerede her dukkede de første to linjer til den foreliggende single op. 

“Jeg har egentlig altid haft en ret stor tillid til det politiske system. Jeg har troet på at politikerne vil os det bedste. Men når man læser de tal og prognoser, som man ved, at politikere også har til rådighed, bliver man frustreret over, hvorfor der ikke sker mere. Det var udgangspunktet for teksten,” siger Møller.

“En dyb frustration over ikke at kunne stole på, at dem som burde være de allermest voksne i et samfund rent faktisk agerer på al den ekspertviden de har til rådighed. Og en rådvildhed over, hvad man egentlig gør ved den klimaangst, vi bærer rundt på.”

Man skal nu ikke forvente et stykke dystopisk musik, det alvorlige tema til trods. “Someone To Lean On” har ganske vist en vemodig klang, men er samtidig lys i sin grundtone og har et dansabelt beat. Og det er måske meget passende at danse, når man balancerer på afgrunden. 

Ifølge bandet er det et grundtema for deres kommende sjette album, Nine Lives, at musik og tekst udspiller sig i en dualitet mellem lys og mørke. Med deres karakteristiske sans for melankoli, indfanger Moi Caprice følelsen af lethed og eufori, men hvor mørket intuitivt synes at ånde dig i nakken. 

“Someone To Lean On” er endnu en stærk single fra dansk indie-pops kronede konger, og vi glæder os i høj grad til at høre forløsningen, når Nine Lives udkommer fredag den 27. maj.

Magnus Erasmus – Den luft vi ånder

Skal der fyres helt op for pop-gryden? Da Magnus Jacobsen sidste februar var i studiet med producer Noah Rosanes blev svaret et rungende ja

Den seneste single under kunstnernavnet Magnus Erasmus, “Den luft vi ånder”, er da også blevet til en ufortrøden pop/disco-banger, som snildt foregriber det gryende forår. 

Det bastante four-to-the-floor trommebeat bliver samlingspunkt for singlens univers som både demonstrerer et introvert tekstunivers og samtidigt et pompøst og melankolsk lydbillede.

Omkvædets vokalhook sikrer dog, at “Den luft vi ånder” får ren pop-luft under vingerne. 

“Da jeg en iskold og sneklædt aften i februar 2021 trådte ind i Noahs studie i Valby for at finde næste sang til samarbejdet, nåede vi lige præcis halvt ind i første omkvæd, før Noah med et stort smil spurgte om vi ikke skulle fyre helt op for pop-gryden. Det tænkte jeg også, at sangen kaldte på,” siger Jacobsen. 

Selvom musikken dog pumper afsted uden hverken at se sig omkring eller tilbage, centrerer tekstuniverset sig snarere om en særlig begivenhed i den 34-årige musikers liv.

“Jeg skrev sangen i starten af februar 2021, mens min kæreste og jeg spændt ventede på at skulle debutere som forældre, med termin sidst på måneden. Jeg husker tiden som en form for slow motion, hvor vi ikke rigtig foretog os andet end at gå og forberede os – især mentalt, hvilket ofte blev lange gode snakke og stiltiende venten i sengen, da hun jo var højgravid. Det gjorde noget godt for mig, bare at ligge sammen og være,” siger Jacobsen.

Når han ikke arbejder som Magnus Erasmus, er Magnus Jacobsen at finde i front for den anmelderroste folk/pop-gruppe SUNDAYS. Mens vi venter på nyt fra dem, kan vi imidlertid glæde os over, at Magnus Erasmus udgiver sin debut-EP, Den Første, på næste fredag.

Hør ugens bedste singler her:

Redaktionen anbefaler
HQ listen #41

HQ listen #41

I denne uge er vi desuden opmærksomme på kulturen og verden omkring os. Der er også god pop. Og smadret guitar. Det er ugens bedste singler lige her. Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer...

HQ listen #40

HQ listen #40

Vi er oppe på hele 40 lister af ugens bedste singler, og tro os, denne uge skuffer ikke med stærke tilføjelser fra The Victim, Esben Munk, De Nøgne Øjne, BROD og About Yesterday. Læs mere her! Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen...

HQ listen #39

HQ listen #39

Rock, håndspillet, klubbet, melankolsk eller rave? Det er fredag, og vi har ugens bedste singler lige her. Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores playliste på Spotify. HQ...

HQ listen #38

HQ listen #38

I denne uge bliver vi blæst bagover af navne som blandt andet PRISMA, I Sky og Red Lama. Du får til hjertebanken og dansesko her på ugens bedste singler.  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og...

HQ listen #37

HQ listen #37

Vi håber, at I nyder sommeren derude. Det er endnu en gang fredag, og det er endnu en gang tid til at dykke ned i nogle fede nye singler af danske kunstnere. Hør dem her! Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste...