Kellermensch // Foto: Morten Rygaard
8–9 minutter at læse

HQ listen #30

I denne uge løber SPOT Festival 2022 af stablen, og derfor lægger vi naturligvis størst vægt på singler fra en række kunstnere, som du kan opleve på dette års festival. Vi har dog en undtagelse, men den rocker så hårdt, at du nok skal tilgive os. 

Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores playliste på Spotify. 

HQ listen består således af ugens mest uimodståelige nye tracks, som vi har spillet nonstop på vores redaktion, og vi forsøger at sætte ord på, hvorfor de er det, man kalder en rigtig ørehænger.

HQ Listen er dit hurtige overblik over morgendagens hits. Så lyt med og find dine nye yndlingssange.

Kellermensch – 6705

Det tegner kun bedre og bedre for Kellermensch’s tredje album, Capitulism, der udkommer fredag den 27. maj. Opløbet til udgivelsen har bestået af en række mesterlige singler, som har det til fælles, at de alle sætter sig fast efter første lyt.

På den seneste single, “6705”, tager bandet os med tilbage til deres rødder. Det er nemlig en sand hjemstavnshymne til Esbjerg. Det voksne menneske ser tilbage på barndommens uskyld igennem erindringens smudsige vindueglas.

“6705” er en slags dansk pendant – en ydmyg fætter fra den anden side af Atlanten – til Arcade Fire’s nyklassiker “The Suburbs” fra 2010. Win Butler lærte at køre bil i forstæderne, mens forsanger Sebastian Wolff og hans venner afventende brugte sommeraftenerne ude i kvarteret på, at jordenkloden skulle ophøre med at dreje rundt.

Den umiskendelige melankoli er til stede og kommer til udtryk i fremragende linjer som “giving up is preferable to winning”. Singlen excellerer i sit rige billedsprog, når opvæksten i hårde kår optegnes. Byen bliver som et fængsel, du aldrig slipper ud af, du kan i stedet bo i et hul. Tilværelsen skvulper forbi i en lind strøm af alkohol, og øretæverne hænger frit på hvert gadehjørne. 

Med et stramt og smuk arrangement løfter “6705” mod himlen og bliver snarere end en klagesang en sødmefuld elegi, som tilnærmer sig lytterens eget erfaringsunivers.

Når man tager den mesterlige sangskrivning og evne til komposition i betragtning, retfærdiggør det ventetiden mellem album fra Kellermensch. For 13 år efter den skelsættende debut skyder esbjergenserne stadig med skarpt, mens de vokser desto mere i ét med deres grundlæggende tematikker. Det er svært at forestille sig noget bedre.

Kellermensch spiller til SPOT Festival 2022, Store Sal, Musikhuset, fredag den 6. maj, klokken 00.00

Fox Paloma – Bubble

Hvis du savner lyden af de rene 60’ere, skal du lade dig transportere tilbage i tiden med Fox Paloma. På første smagsprøve fra deres kommende EP demonstrerer de nemlig en særegen evne til at indfange, hvad netop gjorde denne epoke så magisk i musikhistorien.

Singlen “Bubble” er rigt instrumenteret med 12-strenget guitarer, mellotron og lyse vokaler, og der er en fin smag af britiske The Move over lyden. I centrum for singlen står den håbløse kærlighedsrelation.

“‘Bubble’ handler om den lukkede lille verden eller illusion, man kan befinde sig i ved et forholds afslutning, hvor man endnu ikke har fattet, at modparten ikke gengælder ens romantiske følelser og ikke vil være med i tosomheden længere,” siger bandets trommeslager og tekstforfatter, Rasmus Holst.

Netop illusionen om forholdets fortsættelse afspejles i nummerets optimistiske forårsstemning, der står i kontrast til den grå virkelighed, som parret egentlig befinder sig i. Fox Palomas 60’er-poplyd bringer samtidig minder en tid, hvor ungdomsrevolutionen var på alles læber. Her var en tilstand af optimisme og forandring i højsædet, og blandingen af disse skinner igennem i teksten til “Bubble”. 

Fox Paloma har undergået et mindre lydskifte, hvor deres retro-lyd nu bliver krydret med et mere fremtrædende keyboard og en blødere dynamik. De nævner selv inspirationskilder som Francoise Hardy, The Associations og The Zombies, og der er ingen tvivl om, at 60’ernes poptendenser kommer til at skinne igennem på deres kommende EP.

Du har fri mulighed for at tage blomster i håret og opleve Fox Paloma, når de giver koncert på SPOT Festival. Giv kun efter for optimismen og forårsfølelserne.

Fox Paloma spiller til SPOT Festival 2022 til SPOT on Aalborg 2022 – v/Ridehuset, Aarhus. Find begivenhed her. 

girlcrush – Dysphoria! At the Psych Ward

girlcrush er rørende aktuelle på deres seneste single “Dysphoria! At the Psych Ward” fra deres kommende debutalbum, I Don’t Feel So Good, der udkommer torsdag den 2. juni.

Hvor de på deres sidste single, “Dopamine”, tog et spadestik ned i depressionen, er det denne gang en ligeså ærlig og personlig fortælling, der bliver sat i scenen i trioens rockede DIY-univers.

“Dysphoria! At the Psych Ward” handler om den måde guitarist/sanger Nat blev mødt af sundhedsvæsenet som transkønnet. I et konkret og håndgribeligt sprog formidles deres oplevelser af at blive desto mere fremmedgjort i mødet med et rigidt system der ikke formår at forstå dem. 

“For mig er sangen en måde at fortælle om min oplevelse af at blive fremmedgjort. Det er mig, der tager plads, samtidig med at jeg gør mig sårbar. I virkeligheden er det mig, der prøver at overkomme mistilliden til samfundet og andre mennesker, og måske komme ensomheden en lille smule til livs,” siger Nat.

Vi rammer direkte ned i en gedigen genoplivning af 90’ernes Riot Grrrl-bevægelse. Musikken er rå og umiddelbar, mens tekstuniverset er præget af den personlige erfaring og emmer af social kritik. Det er rockmusik med mere på hjerte end blot at skrue forstærkerne op på bristepunktet. Det er social bevidst rockmusik. 

Og med tyngden af de tidligere, stærke singler, er vi overbeviste om, at girlcrush kommer til at tale direkte til tidsånden og agerer som talerør for mange unge, der måske har svært ved at sætte ord på det følelsesmæssige kaos de til tider oplever. 

girlcrush spiller til SPOT Festival 2022, Radar, lørdag den 7. maj, klokken 19.30. 

Modest – Pull Through

Postpunk-kvartetten Modest udgiver i dag deres debutalbum, Friend, og det virker som en kærkommen lejlighed til at nævne deres seneste single, “Pull Through”.

Siden 2017 har der været en solid buzz om bandet, og det udmønter sig endelig i et fuldlængde album. På “Pull Through” er der skruet godt op for forstærkerne og tempoet. Det er som ungdomoprør i fuld galop. 

Teksten er skrevet med en følelse af apati og optimisme på én og samme tid. Dette modsætningsforhold skaber en fin balance mellem håb og skepsis, sammen med den rockede lydside og insisterende vokal.

Man fornemmer en klar inspiration fra særligt 10’ernes britiske postpunk, hvor genren oplevede en sand gade-revival i det musikklenodiet NME. Særligt kommer jeg til at tænke på singlen “O Maybe I” fra Chabel Club’s debutalbum, Palace

Modest kan dog sagtens stå på egne ben, og “Pull Through” er et rent skud adrenalin til livsmodet, hvis kroppen er faldet lidt ned i en sump. 

Modest spiller til SPOT Festival, Part Time Records Dayparty, L’art Pour La Art, Kunsthal Aarhus. Find link til begivenheden her.  

Og på HeadQuarters, lørdag den 7. maj, klokken 20.00-20.30.

Prize for the Future – In Time

Elektropop-duoen Prize for the Future debuterer med deres første single, “In Time”. Det er en hårdtslående electro-pop sang fyldt med fragmenterede voice-samples og en quirky vokal fuld af effekter  med referencer til artister såsom Yangze eller The Knife.

Og singlen har en moderne tematik. Den handler nemlig om den evindelige søgen efter den “perfekte” partner i Instagram-samfundet. Den digitale skildring af tilværelsen lægger pres på vores ideer om det “perfekte liv” og skaber ravage i forhold til vores selvopfattelse.

På “In Time” fører denne jagt til den rene tvivl på, om hvorvidt man nogensinde finder nogen at elske overhovedet. Som det lyder: “for now we’re numb, falling apart inside this cage.” 

Prize for the Future formår at smelte mennesket sammen med teknologien i deres lydunivers, som i den grad egner sig til en sondring af, hvad det vil sige at være et individ i nutiden.

Fra de første ømme toner til, at singlen virkelig åbner sig, forbliver man fanget i duoens elektroniske univers.

Prize for the Future spiller til SPOT Festival, Future Sound @Spot, Ung K, fredag den 6. Maj, klokken 21.00. Find link til begivenheden her. 

Billedstormer – 20 

Rockfans nærmer sig maj-måned med en vis ængstelse. I år vil det nemlig være 5 år siden, at rockmusikken mistede koryfæet Chris Cornell. 

Hans eftermæle lever dog i bedste velgående, og på sin vis spøger Seattle-musikeren også på seneste single fra aalborgensiske Billedstormers seneste single, “20”. 

Musikken blev nemlig komponeret efter Cornell’s død og gør brug af den mærkelig guitar-tuning “EEBbbe”, som Cornell blandt andet brugte på klassikeren “Seasons” fra soundtracket til Cameron Crowe’s 90’er-film over dem alle, Singles

“Det er plat at sige, at den er dedikeret til ham (og det er den slet heller ikke), men jeg bilder mig ind, at den er inspireret af ham, og jeg takker mange gange,” siger guitarist Joakim Bloch og fortsætter:

“Mærkelig tuning, skæv taktart, og så en cyklisk form.”

På mange måder en passende beskrivelse af Soundgarden’s lydunivers.

Singlen er dog ikke geografisk knyttet til den nordvestlige del af Amerika. Den åbner nemlig med Limfjordens beroligende skvulp som geografisk markør til bandets hjemstavn. Øvelokalet ligger nemlig ved siden af fjordens vælde. 

Skru op for anlægget og nyd den gnistrende guitarmusik!

Hør ugens bedste singler på Spotify her:

Redaktionen anbefaler
HQ listen #41

HQ listen #41

I denne uge er vi desuden opmærksomme på kulturen og verden omkring os. Der er også god pop. Og smadret guitar. Det er ugens bedste singler lige her. Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer...

HQ listen #40

HQ listen #40

Vi er oppe på hele 40 lister af ugens bedste singler, og tro os, denne uge skuffer ikke med stærke tilføjelser fra The Victim, Esben Munk, De Nøgne Øjne, BROD og About Yesterday. Læs mere her! Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen...

HQ listen #39

HQ listen #39

Rock, håndspillet, klubbet, melankolsk eller rave? Det er fredag, og vi har ugens bedste singler lige her. Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores playliste på Spotify. HQ...

HQ listen #38

HQ listen #38

I denne uge bliver vi blæst bagover af navne som blandt andet PRISMA, I Sky og Red Lama. Du får til hjertebanken og dansesko her på ugens bedste singler.  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og...

HQ listen #37

HQ listen #37

Vi håber, at I nyder sommeren derude. Det er endnu en gang fredag, og det er endnu en gang tid til at dykke ned i nogle fede nye singler af danske kunstnere. Hør dem her! Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste...