5–6 minutter at læse

AySay: Et spændingsfelt mellem det genkendelige og fremmede

Den aarhusianske trio, AySay, er aktuelle med deres nye single “Glød”. Den rammer direkte ned i spændingsfeltet mellem vestlig pop og kurdiske folkeviser og peger således fremad mod en ny lyd. Se musikvideon her.

Hvad er den gode melodi? Verden er en strømmende fos, hvorfra alskens klange lyder. I vores ører stemmer nogle måske mere harmonisk end andre, og vi kan være hurtige til at affærdige den dansende sammensætning af toner som kulturelt betingede og derved skabe en division mellem hvad vi opfatter som god og dårlig musik. 

Det forstår jeg ikke, siger vi, det lyder mærkeligt. Og således kan en ny verden af skønhed gå tabt, når vi møder det uvante og ikke sådan rigtig lytter efter og lader os lede af det forudantagede. Vores opfattelse er fæstnet på en readymade konstruktion, som er blind over for den underliggende stræben efter det fælles fodslag, der kræver vores aktive stillingstagen.

Vi burde måske vende vores fokus væk fra det rene overfladeplan, som er hurtigt til at lukke i og afvise med sine absolutte dømmekraft, og i stedet søge den almenmenneskelige genkendelighed i den musikalske udfoldelse.

Alle musikere søger nemlig den gode melodi. Det er pluralismens bindeled, det vi har til fælles, nemlig at nå frem til det universelle, som alle kan spejle sig i. Derfor burde det vække vores eventyrlyst, når vi møder noget let ukendt, fordi det giver os mulighed for at følge en ny sti indtil det almengyldige fyrtårn.

Det er det spændingsfelt mellem det genkendelige i vestlig pop og mellemøstlige motiver, som den aarhusianske trio AySay eksisterer i. Luna Bulow Ersahin, Aske Døssing Bendixen og Carl West Hosbond beskriver selv deres lyd som et “clash mellem tyrkiske og vestlige musiktraditioner og kulturer, smeltet sammen til lyd der henvender sig til begge kulturer.” 

På deres nye single, “Glød”, skaber AySay et sanseligt lydunivers med rødder i nordisk, vestlig pop og inspiration fra kurdiske folkeviser og tyrkiske motiver. Og det slår gnister, når trioen anvender de kendte skabeloner fra popmusikken og klæder dem i Østens perlende nuancer og metaforik. 

I den henseende bygger de en bro henover de kulturelle kløfter og forener dem i netop den gode melodi.

Udfordre og udviske grænser

For sanger og komponist Luna Bulow Ersahin har den musikalske vision rødder i opvæksten. Her blev hun nemlig udsat for to verdener, som har formet hende.

”Jeg er født og opvokset i Danmark og er derfor ikke mindre dansk end alle mulige andre. Men i min barndom er jeg også blevet puttet til kurdiske folkeviser såvel som danske. Det er mine to verdener, som er lagt ind i vestlige rammer fra populærmusikken”, siger hun.

Det giver hendes virke i AySay et dybt personligt islæt, fordi det til dels handler om mere end blot at skabe god musik. Det handler om at rykke ved lytternes forståelsesramme og udvide deres horisont. Det er et opgør med den kulturelle status quo og et forsøg på ruske i dens hegemoni.

”Med musikken vil vi gerne udfordre og udviske unuancerede grænser mellem kulturer og genrer, for i denne globaliserede verden er det nu nærmest mere normalt, at inspiration og ophav kommer mange forskellige steder fra – i mit tilfælde Danmark og Tyrkiet – end bare fra ét sted,” siger hun. 

“At man kan rykke ved folks ører, hvad de er vant til at betragte som normalt. At lede efter det punkt, hvor man kan synes, at musikken skaber genklang med noget og samtidigt viser noget nyt.”

Det kommer til udtryk i AySay’s søgen efter et medierende punkt, hvor det vante og det nye kan smelte sammen og lede til en ny normativitet. Ørerne er adgangen til hjertet, når musikken spiller, og dets åbenhed leder ofte til nye erkendelser. Derfor leger AySay ufortrødent med deres inspirationer for at skabe samhørighed og samtidig pege fremad.    

“Den nordiske lyd har altså blandet sig med den Mellemøstlige, og det er blandt andet det jeg gerne vil vise med AySay,” siger Ersahin. “At man kan rykke ved folks ører, hvad de er vant til at betragte som normalt. At lede efter det punkt, hvor man kan synes, at musikken skaber genklang med noget og samtidigt viser noget nyt.”

Langdistance forhold

Inden AySay rigtigt eksisterede, var det et kreativt sangskrivningsprojekt, som fandt sted i kælderen på MGK i Århus hver mandag. 

Det var først, da de blev spurgt om at være en del af Aarhus Kulturhovedstads åbning i 2017, at et permanent band blev til virkelighed. Pludselig spillede de med Aarhus Jazz og symfoniorkester, og Ersahin befandt sig på en båd med 70.000 tilskuere og sang en duet med Eivør. 

Allerede samme år spillede de SPOT på den første udgave af ”Roots&Hybrid” festival. Siden bandet blev til, har lyden udviklet sig fra en mere rocket lyd og klassisk bandkonstellation, som kan høres på debut EP’en AySay, til en mere eksperimenterende hybridopstilling og drømmende univers.

Det drømmende univers er født ud af verden selv på “Glød”.Den er nemlig opstået på tværs af kontinenter. I en længere periode var AySay i et langdistanceforhold, mens Ersahin rejste i Sydamerika. Det fik dog ikke lov til at hæmme produktiviteten.

Den fysiske distance blev et benspænd, som de anvendte for at teste deres sangskrivning. Mens Ersahin indspillede og skrev på “Glød” i Chile, sad resten af gruppen i Danmark og indspillede arrangementet tilbage.

Det har også inspireret fortællingen i “Glød”. Den handler om tovtrækningen, man kan føle, når man er ude at rejse. Tovtrækningen mellem at ville opleve og rejse fortsat, men samtidigt mærke, at der er noget der trækker dig hjem – selvom hjem ofte kan føles som noget, der ikke længere er så konkret.

På den måde afspejler “Glød” også glimrende grundtanken i AySay, da den metaforisk skildrer lysten til  at opleve det nye, men også rummer behovet for det genkendelige. 

Redaktionen anbefaler
OTAN RAW: En Eksplosiv Genfødsel af Rock ‘n’ Roll

OTAN RAW: En Eksplosiv Genfødsel af Rock ‘n’ Roll

OTAN RAW's debut-musikvideo "Searching for Life" er en kraftfuld erklæring, der genopliver den autentiske ånd i rock 'n' roll. Med dybe rødder i rockens historie og en evigt relevant stemme præsenterer bandet en eksplosiv og dynamisk oplevelse, der ikke efterlader...

SUPERSCUM: Ind i vildmarken

SUPERSCUM: Ind i vildmarken

Den aalborgensiske kvintet SUPERSCUM er aktuelle med ny single og musikvideo. “Into the Wild”  kommer direkte fra bandets hjemmebyggede studie, og de står selv bag produktion, mix og master, så lytteren for alvor kan høre, hvad SUPERSCUM anno 2023 lyder af. ...

Twin Dive: Ren tanke, ingen krop

Twin Dive: Ren tanke, ingen krop

Mens de fleste af os denne kolde januar stadig prøver at komme sig over nytårsbraget og finde fødderne igen, giver bidske Twin Dive os en omgang elektrochokterapi med deres seneste single “Only Eyes”. Se musikvideoen her.  Twin Dive har siden deres dannelse i 2018...

Diplomatic Immunity: Giver sig selv fuldt ud

Diplomatic Immunity: Giver sig selv fuldt ud

Den aarhusianske rocktrio Diplomatic Immunity slutter november af med endnu en hårdtslående single. Drengene har dog ikke siddet og drevet den af. De har haft arbejdstøjet på, og musikvideoen viser energiske skud af deres netop overståede turné med Kellermensch. Du...