SUPERSCUM // Foto: Kristian Skjødt
6 minutter at læse

SUPERSCUM: Ind i vildmarken

Den aalborgensiske kvintet SUPERSCUM er aktuelle med ny single og musikvideo. “Into the Wild”  kommer direkte fra bandets hjemmebyggede studie, og de står selv bag produktion, mix og master, så lytteren for alvor kan høre, hvad SUPERSCUM anno 2023 lyder af. 

Når vi vender blikket (og ørerne) mod det kolde nord og tænker på Limfjordens mørke vande, der slanger sig med et fast greb op til Aalborg, er vi sikkert en del musiklyttere, der stadig først og fremmest forbinder stedet med tung og dyster metalmusik. 

For år tilbage ville den karakteristik nok heller ikke have ramt helt ved siden af, men i dag kan den nordjyske hovedstad bryste sig af en ung og spirende musikscene, der omfavner flere genrer endda. 

Og kunne man nu tænke sig, at nogle af de ældre, erfarne metalhoveder har ladet sig inspirere af nybruddet med tidligere tiders forstokkede forudantagelser og fundet nyt kreativt liv hinsides ungdommens metalliske larm og drikfældige byliv?

Det kan man i den grad, når talen falder på lokale SUPERSCUM. 

Den aalborgensiske folk/rock-kvintet er efter snart ti års virke nærmest at beskrive som en del af byens musikalske hovedeksport – med en lokalpatriotisk bismag og hjemlig glødende varme som Rød Aalborg, før produktionen flyttede fra Spritten på Strandvejen og udenlands.

De fem medlemmer – Mads Kristensen (vokal), Morten Jensen (guitar), Peter Kiel Jørgensen (bas), Søren Hoff (guitar) og Brian Rasmussen (trommer) – har baggrund i hårdtslående navne som Mnemic, 9000 John Doe, Broadmoor, Methonia og This Fusion Kills, men i SUPERSCUM har de fundet en anden side af musikken. 

Nysgerrigheden, melankolien og spilleglæden lever i bedste velgående, men lyden er anderledes og mere særegen end tidligere tiders dundrende rockdrøn.  

Nu er Superscum aktuelle med singlen “Into the Wild”, der kommer i følgeskab med en flot musikvideo, som du kan se nederst i denne artikel. 

Først stiller vi dog skarpt på bandet og fænomenet SUPERSCUM.

Kreativt musikalsk projekt og herreklub

På en sofa i en aalborgensisk lejlighed blev SUPERSCUM til for snart ti år siden. Her var det countrymusikken og dens knivskarpe evne til at fortælle historier, der var omdrejningspunktet for at begynde et nyt musikalsk eventyr. 

“Tre akkorder og Sandheden”, som Hank Williams sagde, og de personlige fortællinger blev hurtigt til sange, der fyldte gruppens to anerkendte EP’er SUPERSCUM (2014) og Blackout (2016). 

Og behovet for at opsøge musikken og danne fællesskab omkring den er stadig den bagvedliggende drivkraft for bandet den dag i dag, ligesom nødvendigheden af at udtrykke den oplevede verden i musik og sang også er det. 

“Det er vigtigt for os at få fortalt nogle historier samt at sætte fokus på nogle bestemte ting,” siger bandet og understreger, at selvom livet med tiden naturligt har ændret sig for bandmedlemmerne individuelt og personaleudskiftninger undervejs har givet anledning til grundige overvejelser om bandets levetid, er musikkens fællesskab stadig højt prioriteret i det daglige liv:

“Vi er alle familiefædre og flere af os har helt små børn, så vi har ikke uendelig tid til at lege rockstjerner, og det ville måske have været lettere bare at sige tak for nu, men der var bred enighed om, at SUPERSCUM var nødt til at fortsætte.” 

“Bandet betyder meget for os alle og udover at være et kreativt musikalsk projekt, så er SUPERSCUM også vores lille ugentlige herreklub, hvor vi vender både stort og småt.”

Koncerter og hjemmestudie

Sidste år markerede en tilbagevenden til landevejen for SUPERSCUM. Selv betegner bandet Skagen Festival som deres absolutte live-højdepunkt.

Dette år byder på markant færre koncerter fra den aalborgensiske kvintet, men til gengæld kommer der ny musik – og måske endelig noget, der kan sættes på pladespilleren.

Og det vil i den grad være noget hjemmedyrket. For hvor det er blevet normen, at mange musikere indspiller hjemme i dagligstuen ved hjælp af en åben laptop og et enkelt lydkort, er SUPERSCUM gået et skridt videre og har bygget deres helt eget studie. 

Det kan måske lyde lidt voldsomt i sammenligning med at nøjes med den bærbare, men for SUPERSCUM giver det god mening. De fik muligheden for at bygge et studie, og de tog den. 

“Vi kan godt lide tanken om at være uafhængige. Vores leadguitarist Søren er dygtig til at producere musik og har de seneste år stået for stort set alle vores indspilninger, og Peter vores bassist fungerer som en slags producerassistent for Søren,” fortæller bandet.

“Vi synes, at selve indspilningsprocessen er super sjov, og vi elsker at nørde vokalharmonier, tegne trommerytmer, og konstant ændre i vores arrangementer (det sidste kan godt blive lidt af en forbandelse).”

Bandet føler en tydelig tilfredsstillelse over at stå for både produktion, mix og master på den nye single “Into the Wild”, hvor man kan få billede af, hvordan SUPERSCUM lyder anno 2023. 

Tanken var oprindeligt at indspille et helt album, men planerne ændrede sig undervejs. Bandet besluttede sig nemlig for at begynde helt forfra og har nu færdiggjort deres tredje EP, Orbit

“Vi er et sted nu, hvor vi føler, at vi har fundet frem til noget rigtig godt, en lyd vi alle er stolte af og som vi føler er en naturlig retning for os som gruppe,” slutter SUPERSCUM.

INTO THE WILD

Der er noget storslået og cinematisk over “Into the Wild”. Det er en sang, der tager lytteren med på en nøje planlagt rutsjetur og munder ud i det storladende sus af harmoni. 

Der er selvsagt referencer til den organiske folk- og countrymusik, men “Into the Wild” breder sig også længere ud og rammer den følsomme tyngde af moderne indie-rock.

Trommernes rumlen, den bærende basmelodi, og vokalens dybe glød skaber en øm bund, hvorfra singlen vokser sig større og større.

Musikvideoen handler sårbarhed, selvtillid og den nagende følelse af ikke at være god nok. Det kommer til udtryk i en flot filmet historie om en dreng som bygger et gemmested i en skov. Undervejs får han besøg af en pige på samme alder. Hun søger kontakt med drengen, men han er ude af stand til at skabe kontakt til sig selv. I stedet fortsætter han sit byggeprojekt. 

“Into the Wild” er ude i dag, og du kan se musikvideoen her:

Redaktionen anbefaler
OTAN RAW: En Eksplosiv Genfødsel af Rock ‘n’ Roll

OTAN RAW: En Eksplosiv Genfødsel af Rock ‘n’ Roll

OTAN RAW's debut-musikvideo "Searching for Life" er en kraftfuld erklæring, der genopliver den autentiske ånd i rock 'n' roll. Med dybe rødder i rockens historie og en evigt relevant stemme præsenterer bandet en eksplosiv og dynamisk oplevelse, der ikke efterlader...

Twin Dive: Ren tanke, ingen krop

Twin Dive: Ren tanke, ingen krop

Mens de fleste af os denne kolde januar stadig prøver at komme sig over nytårsbraget og finde fødderne igen, giver bidske Twin Dive os en omgang elektrochokterapi med deres seneste single “Only Eyes”. Se musikvideoen her.  Twin Dive har siden deres dannelse i 2018...

Diplomatic Immunity: Giver sig selv fuldt ud

Diplomatic Immunity: Giver sig selv fuldt ud

Den aarhusianske rocktrio Diplomatic Immunity slutter november af med endnu en hårdtslående single. Drengene har dog ikke siddet og drevet den af. De har haft arbejdstøjet på, og musikvideoen viser energiske skud af deres netop overståede turné med Kellermensch. Du...

Når ord runger højere end guitarer

Når ord runger højere end guitarer

White Flag Harmonies, bestående af Benjamin Kousholt og Rune Hauge Ringsmose, er eksponenter for noget af den fineste singersongwriter-baserede musik i Aarhus. I 2020 udkom de med EP’en Church, som var indspillet live i Hasle Kirke i Aarhus. Nu er de aktuelle med en...