5 minutter at læse

White Flag Harmonies: Den fortabte søn vender hjem

White Flag Harmonies slutter året af med en smuk “ny” single, som udover at have noget på hjerte også er en skildring af gruppens rejse fra solo-projekt til fuldbårent band. Vi har premiere på den flotte video, som du kan se her, og vi har fået en lille snak med forsanger Benjamin Trelborg Kousholt om den fortabte søn, livet i det moderne, og hvor man finder det rette rum til en autentisk musikoplevelse.

Det er som en trækfugl, der sætter ud på rejse og finder hjem. I overfarten, gærdet af mysteriet og eventyret, vokser forandringen frem, og når sydens varme sol endelig kaster sine stråler fra sin plads på horisonten, virker fjerpragten som ny. Det er på en måde en analogi over den seneste single fra White Flag Harmonies.

“Come Home” fik nemlig sin spæde start, da White Flag Harmonies endnu var synonymt med forsanger Benjamin Trelborg Kousholt. Siden er besætningen vokset til en kvartet, og undervejs har sangen ligeledes udviklet sig i takt med, at gruppen er vokset på de danske live-scener.

Nu har den endelig – pun intended! – fundet hjem i en smuk, frisk udgave, der i gruppens optik også er mere fuldendt end de oprindelige udgivne live-versioner. 

Singlen er en reaktion på det tumultariske moderne liv, fortæller gruppen. De dyrker fællesskabet, og derfor bliver bliver evnen til at kunne se bort fra sig selv også desto mere betydningsfuldt.

“Vi oplever at leve i en tid, hvor individualisme og selvrealisering i stigende grad bliver centrum for den måde, vi lever vores liv på og anskuer den verden, vi er en del af. Dette ønsker vi med vores musik at være et modstykke til,” siger Kousholt. “Derfor stræber vi også, med udgangspunkt i os selv, efter at fjerne fokus væk fra os selv, hvor paradoksalt det end måtte lyde.”

I musikvideoen får vi da også kun et kort glimt af gruppen, da de samler videoens blaffende hovedperson op i et orange folkevognsrugbrød. Den ensomme unge mand, der på sin rejse kortvarigt bliver lukket ind i gruppens fællesskab.

Det tvivlende menneskes rejse 

Nakkehårene rejser sig kontinuerligt under “Come Home” – lige fra den ømme intro båret af Kousholts vokal, fanget i strømmen mellem følsomhed og vildskab, og en perlende akustik guitar til resten af medlemmerne træder i karakter og løfter sangens fortælling til de højere luftlag i et nordisk folk pop-lydunivers. 

Det er en fortælling, der trækker instinktivt på gruppens livssyn, og den kommer til udtryk i et ærligt og vedkommende tekstunivers, hvor livet bliver set fra et troende, men på samme tid tvivlende menneskes perspektiv.

“‘Come Home’ er fortællingen om et menneske, der velvidende risikoen vælger at forlade sit ellers trygge hjem og gå sine helt egne veje. Det er fortællingen om et menneske, der søger tilfredsstillelse i ting, som kun i nogen grad og meget kortvarigt fylder et tomrum,” siger Kousholt. “Men det er også fortællingen om en fars altoverskyggende kærlighed til den søn, som har givet ham fuck-fingeren og er løbet hjemmefra.”

Fortællingen trækker klare paralleller til lignelsen om den fortabte søn og sporer sig af den vej ind på tematikken om individualisme og selvrealisering, men også behovet for og vigtigheden af netop fællesskab. 

“Derudover oplever vi, at livet ofte bliver al for stor en mundfuld for os som enkeltpersoner, når vi på egen hånd forsøger at gribe om et simpelt, men til tider overvældende liv, som ligger foran os,” tilføjer Kousholt. 

I Niels Christian Askholms symbolladede musikvideo kommer det klart og koncist til udtryk på billedsiden, der både spiller på lignelsen og tekstens centrifugale urkræfter. Den unge mand forlader hjemmet i symbolsk blinde, men finder vej hjem igen og får synet tilbage. 

På jagt efter den autentiske oplevelse

“Come Home” er startskuddet på White Flag Harmonies nærmeste fremtidsplaner. Næste år vil gruppen nemlig fokusere på at indspille en ny EP og drage på turné i foråret og sommer. Den har allerede fået titlen “Church”, mens turnéen kommer til at foregå under navnet “Church Tour”, og det er der en helt bestemt grund til.

“Vi vil gerne udfordre vores indspilningsproces og vælger derfor at flytte studiet ud i en kirke og indspille EP’en live,” siger Kousholt. “Det er vores ønske at frembringe en live-feeling på EP’en, fordi flere har sagt til os, at vi er et liveband og at det er her vi kommer til vores ret som band.”

De fleste af os er bekendte med kirkerummets sakrale kvaliteter og har en intuitiv forståelse af, hvordan det fylder selv den mest spinkle lyd med overjordisk vælde, når der er højt til loftet i et hvidkalkede rum. Vi skal dog grave et spadestik dybere for at komme lidt nærmere på White Flag Harmonies valg af kirke til studie på den kommende EP.

“Sangene kommer til at kredse om temaerne sorg, fortvivlelse og håb. Det er temaer, som vi mener, at en kirke nødvendigvis altid må skabe et rum for,” fortæller Kousholt. “Vi vil gerne skabe en autentisk oplevelse hos lytteren, og derfor indspiller vi sangene samme sted, som vi mener, at de tematisk også hører hjemme.” 

Se “Come Home” her:

White Flag Harmonies er: Rune Hauge Ringmose (El-guitar), Benjamin Byg (Keys), Mikkel Ramlov (Trommer), Benjamin Trelborg Kousholt (Vokal og akustisk guitar) og Jacob Schjødt Worm (Bas). 

Redaktionen anbefaler
TROLN: Nu er ikke tiden til at dø

TROLN: Nu er ikke tiden til at dø

Vi skrev tidligere i år: "TROLN har på deres debut-album formået at skabe et stemningsmættet helhedsindtryk, hvor de stilsikkert udfolder deres egen lyd.” Nu er kvarten klar med en musikvideo til albumtracket “Morphia”, der tjener som en glimrende introduktion til...

To Absent Friends: Ung mand søger kærlighed

To Absent Friends: Ung mand søger kærlighed

Drømmerockerne holder fast i den tilbagelænede brit-rock inspirerede-stil, men bandet viser sig denne gang fra en mere inderlig og sårbar side end på den hårdtslående og pulserende førstesingle ”Take It or Leave It”. Se musikvideoen her. Det er en larmende nat i byen....

Jon Norman: En barsuts bekendelser

Jon Norman: En barsuts bekendelser

Nogle gange leder jagten på at blive kunstner én i fordærv. Uheldige sjæle sidder fast i deres eget fængsel, mens andre når ud med skindet i behold og inspiration til endelig at skabe. Jon Norman måtte det opleve på egen krop for at kunne skrive "Underground", som...

Hövring: Forårsfesten starter på “Jungle Fever”

Hövring: Forårsfesten starter på “Jungle Fever”

Den københavnske kvartet Hövring sætter selv dagsordenen i forsøget på at skabe deres helt egen unikke lyd - en blanding af rock, blues og funk. I dag er de klar med tredje single forud for deres kommende debutalbum. “Jungle Fever” er beriget med en feststartende...