8 minutter at læse

Månedens bedste singler, november 2019

December banker bastant på døren, og vi samler op på november måneds bedste singler. Vi har samlet dem i en playliste, som du kan høre her forneden.

Året nærmer sig sin afslutning, men på falderebet er vi ikke i underskud af god musik. November har budt på mange nye singler fra både toppen af poppen såvel undergrunden, og det kan være svært at danne sig et overblik over, hvad der er cremen.

Til din undsætning kommer vi her med et udvalg af 10 fede singler, som vi mener, at du ikke bør gå glip af. Vi har en mindre afstikker til oktober – men tro os, den er din tid værd! – og Aarhus har i den grad markeret sig på danmarkskortet med skarpe, alternative udspil og yndefuld folk, mens de københavnske mørkemænd The Awesome Welles er genopstået i fuldt flor.

Vi dropper udenomssnakken og præsenterer dig her for månedens 10 udvalgte.

Small Time Giants – Animal

Teknisk set udkom “Animal” i oktober, men det velkomne comeback fra grønlandske Small Time Giants fortjener ekstra opmærksomhed og nogle kærkomne plays, mener vi her på redaktionen.

Fem år er gået, siden kvartetten udgav debutalbummet Stethoscope, som dengang høstede flotte anmeldelser. De små giganter har imellemtiden på ingen måde mistet deres tæft for at spinde det melankolsk melodiske sammen med det hårdtslående.

Tung bas, buldrende trommer, skærende guitarer, og forsanger Miki Jensens insisterende vokal danner rammerne for en seismisk single, der sætter ønsket om et nyt album højt på ønskesedlen til næste år.

Twin Dive – Holly

Artsy, kantet og punket dissonant! Kortene bliver holdt tæt ind til kroppen hos aarhusianske Twin Dive, der har smidt endnu et stykke cosmopolitan punk rock på gaden. “Holly” følger i de to forgående singlers, “Joy Will Follow” og “Animal”, fodspor, men udforsker stadig nyt terræn. 

“Selvom sangen handler om ego, og noget af lyrikken er grelt selvsmagen, bliver det egentlig sagt ironisk – i hvert fald langt henad vejen,” siger frontmand Robert Jancevich om singlen. 

Bandet beskriver selv deres lyd som en bryllupsceremoni, der forener Nirvana og The Libertines, og bedst af alt er, at alle er inviteret til det vedkomne slagsmål af en fest. Vi bliver da også budt på skramlet 90’er spade, spyttende vokal og overraskende skift på “Holly”, som desuden er blevet ledsaget af en æstetisk musikvideo.

Udlandet har allerede bidt mærke i kvartteten, der er også er begyndt at efterlade svedigt indtryk på landets live-scener. De bliver spået en lovende fremtid som titaner på den danske alternative scene, og det kan vi kun erklære os enige i. 

Ral . – Black Apples

Opturen fortsætter træfsikkert for Ral . med “Black Apples”. Siden sidste års debut-EP, “A Fool’s Errand”, har trioen spyttet den ene alternative ørehænger ud efter den anden. Ja, vi forestiller os, at konkurrenterne er, omend ikke grønne, så gule i fjæset af misundelse!

“Black Apples” bygger stilsikkert videre på det efterhånden ralske univers, og det er en cadeau af højeste kaliber så tidligt i karrieren at kunne sige, at de allerede har deres helt egen lyd. Man er ganske enkelt ikke i tvivl, om hvad og hvem man lytter til, når “Black Apples” pløkker direkte fra hørebøfferne ind i trommehinden.

Singlens riffy vers bliver afløst af et forløsende omkvæd, hvor man uvilkårligt tager sig i at skråle med på linjen: “A pretty girl with a bladder infection …” Endnu engang formår Ral . at ramme ned i depressionens hovedåre med en humor sort som den danske vinternat. 

The Awesome Welles – Any Day Now

Det er tid for genopstandelse! Mørkemændene The Awesome Welles lod sig opsluge af mørket og fik aldrig udgivet deres andet album. I år fandt de endelig op af graven, og “Any Day Now” er sidste single fra albummet “River’s Edge”, som udkom den 15. november til en fanfare af flotte anmeldelser. 

Fans af det selvbetitlede debutalbum bliver på ingen måde skuffede over den fremaddrivende “Any Day Now”, der tager al sin fandenivoldske umiddelbarhed fra klassikere som “Out of the Woods” og “Undertaker”, og nye fans kan roligt stå på her.

Det er endnu engang kældermennesket Sebastian Wolff, der har siddet i producerstolen, og med sit dystre midas-touch formår han endnu engang at fremmane eksistentielt drama i et ligedelt kaotisk og kontrolleret lydunivers. 

Bersærk – Balders Bål

Så er der fandeme trold-rock på dansk, og det er af den slags, der sidder som en knytnæve lige på næseroden! Bersærk skruer forventningerne til deres kommende album i vejret med singlen “Balders Bål”. Pludselig er der lang tid til 2020.

Fra den indledende atmosfæriske tåge-ånde med akustisk guitar, der ildevarslende sætter det mytiske i scene, til knusende solide stoner-guitar, tager Casper Roland Popps karakteristiske stemme lytteren på en rejse ind i det forjættede land.

“Her er min arv/ I det forjættede land/ Det står med hjerter i brand/ Nær salten Østerstrand/ Tænder vi flammen igen,” lyder det skarpt i den poetisk fornemme tekst. Hvis du foretrækker det tunge med det poetiske, bør du tjekke Bersærk grundigt ud.

Samzara – Let’s Hide

Der er ingen tvivl om, at Samzara bedst kan beskrives som et sveddryppende rockband live. Det beviste de til fulde til dette års SPOT Festival, hvor de rykkede et pakket Sway rundt i managen.

På deres seneste single “Let’s Hide” pisker trioen direkte ind i den diskante New Wave. I centrum står en anderledes slags kærlighedsfortælling, hvor splittelsen består i uvisheden om, hvorvidt de ubeslutsomme elskende slipper væk sammen eller hver for sig.

Victor Sousa strækker armene op mod himlen i det uimodståelige omkvæd, godt hjulpet på vej af Martin Kleins energisk trommespil og Oliver Stewarts intenst guitar. 

Rigmor – Vægtløs

Det begyndte med en ide om at sætte gnistrende elektrisk lyd på Michael Strunges poesi, men nu har Rigmor bredt drømmenes faner ud og er begyndt at dyrke egen sangskrivning. Den æteriske andensingle “Vægtløs” rammer dog stadig ned i den lyriske nerve af 80’er digterens blå poetik. 

Lydbilledet er ganske vist eftertænksomt, men ikke så tungt, at det synker under himmelvældet. Tværtom svæver det ubesværet, og Sara Wichmanns krystalklare ungpige røst fanger straks lytterens opmærksomhed. Det nøgne vers står i kontrast til det altomsluttende omkvæd, som med dets erkendelse af at hengive sig til selvstændighed, selv når livets bølger går højt, viser livet fra den unge voksnes sårbare perspektiv. 

Det er et friskt, lyrisk og æstetisk bud på dansk popmusik anno 2020. 

Niklas Runge – Elevate 

På Niklas Runges tredje single, “Elevate”, er det den stormombruste kærlighed, forholdets forlis, og den håbefulde skuen fremad, som den unge sangskriver delikat og usentimentalt beskriver. Det er en kærlig afskedssang i traditionen fra Jeff Buckley’s “Last Goodbye”.

Og som den druknede læremesters løsrevne røst, svæver Runges lyse vokal gnidningsløst over et flot organisk lydlandskab, der bygger videre på den ømme folk-genres greb med akustiske guitar, fremadstræbende trommer, strygerkvartet og klaver. Det er håndspillet musik, når det er bedst, og det funkler i hænderne på producer Mikkel Mikkelsen og Dennis Ahlgrens mix.

White Flag Harmonies – Come Home

Fortællingen i “Come Home” trækker klare paralleller til lignelsen om den fortabte søn og sporer sig af den vej ind på tematikken om individualisme og selvrealisering, men også behovet for og vigtigheden af netop fællesskab. 

Nakkehårene rejser sig kontinuerligt under “Come Home” – lige fra den ømme intro båret af Kousholts vokal, fanget i strømmen mellem følsomhed og vildskab, og en perlende akustik guitar til resten af medlemmerne træder i karakter og løfter sangens fortælling til de højere luftlag i et nordisk folk pop-lydunivers. 

“Come Home” er startskuddet på White Flag Harmonies nærmeste fremtidsplaner. Næste år vil gruppen nemlig fokusere på at indspille en ny EP og drage på turné i foråret og sommer. Den har allerede fået titlen “Church”, mens turnéen kommer til at foregå under navnet “Church Tour”.

Nelson Can – Madness

Nelson Can åbner 2020 med manér. De udgiver nemlig nyt album den 31. januar, og ud fra singlen “Madness” at dømme har trioen udvidet sit musikalske univers.

Selina Gin’s stærke vokal besnærer snildt lytteren, mens et orientalsk kor-tema skruer op for detaljegraden i det moderne lydbillede. Singlen er en slowburner, der oser af fjern ørkenmysticisme, før bas og trommer afslører det tungtpumpende dansegulv under sandet.

Derudover vil nogle måske også nikke genkendende til brugen af det karakteristiske fløjt, der spillede en central rolle i trioens allerførste single, “Apple Pie”.  

Hør playlisten på Spotify her:

Redaktionen anbefaler
Månedens bedste singler, oktober 2020

Månedens bedste singler, oktober 2020

Var du med på beatet i oktober måned? Hvis du har brug for en opfrisker i, hvad der rykker på den danske musikscene, anbefaler vi her septembers ti bedste singler. Og de er som altid samlet i en Spotify Playliste, du kan høre her forneden.Man bliver sgu aldrig for...

Månedens bedste singler, september 2020

Månedens bedste singler, september 2020

Var du med på beatet i september måned? Hvis du har brug for en opfrisker i, hvad der rykker på den danske musikscene, anbefaler vi her septembers ti bedste singler. Og de er som altid samlet i en Spotify Playliste, du kan høre her forneden.Dansk musik er atter...

Månedens bedste singler, august 2020

Månedens bedste singler, august 2020

Var du med på beatet i denne måned? Hvis du endte med at slænge dig lidt for lange på stranden, har vi din ryg. Vi præsenterer her månedens ti bedste singler. Du kan høre dem alle i vores Spotify-liste her forneden.August måned går på hæld. Den varme sommer, kort som...

Månedens bedste singler, juli 2020

Månedens bedste singler, juli 2020

Mens vi venter på en resolution i forhold til de danske spillesteders fremtid - og ditto for de danske musikere - dykker vi ned i julis bedste singler. Det giver et overordnet indtryk af, hvor omfangsrig og kreativ den danske scene er, og vi krydser fingre for, at vi...

Månedens bedste singler, juni 2020

Månedens bedste singler, juni 2020

Vi mangler stadig rusen af sommerens mange festivaler, men i det mindste kan vi glæde os over, at singlerne stadig bli'r skudt ud i stride strømme. Vi har samlet juni måneds ti bedste i en playliste på Spotify, som du kan høre her. Den anspændte verdenssituation gør...