jane © Asbjørn Rosenlund.
10–11 minutter at læse

Månedens bedste singler, september 2020

Var du med på beatet i september måned? Hvis du har brug for en opfrisker i, hvad der rykker på den danske musikscene, anbefaler vi her septembers ti bedste singler. Og de er som altid samlet i en Spotify Playliste, du kan høre her forneden.

Dansk musik er atter tilbage på YouTube efter de seneste to måneders intensive forhandlinger. Forunderligt nok har ej heller en lockdown på streamingtjenesten fået jorden til at slå revner.

De danske musikere fandt nemlig andre veje at komme omkring musikvideo-problemerne på og udviste i det hele taget stor opfindsomhed. Nød lærer nøgen kvinde at spinde, som man engang sagde.

Set i lyset af dette palaver skulle vi måske sætte noget tid af til at reflektere lidt mere over musikkens plads i den digitale tidsalder. Det virker indlysende, at de tjenester som sociale medier og streamingtjenester tilbyder er absolut livsnødvendige – både for det sociale liv og dets såkaldte status og ikke musikkens marketing – , når vi sidder omgivet af de blipblopblinkende skærme, der med røde notifkationsalarmer prøver at give vores fomo et fix – eller hvem ved, måske opildne den?

For hvad er egentlig i den digitale kanyle andet end mere heroin til at lamme handlingsnerverne og gøre os til passive forbrugere af en skælmsk skærmet virkelighed af flashy farve-overdosis, der egentlig ikke korresponderer særlig meget med den der grå, regnvåde virkelighed udenfor vinduet.

I det mindste er den ægte. Og den burde minde os om, at måske kan vi nok engang se vores yndlings-danske artister derinde på det mægtige YouTube, men vi har stadig en musikbranche, der bløder som et åbent sår. Turnéer, der bliver aflyst, spillesteder, der står tomme hen.

Burde vi ikke klappe den gamle laptop sammen og begive os ud i det grå og hen til den eneste rigtige dope-dealer i byen, vores lokale plade-pusher, som kan forsyne os med et ægte eksemplar af noget indspillet musik, der ikke bare forsvinder fra vores opmærksomhed ved en sindrig algoritmes næste anslag? Du ved, sådan noget, der kommer i en indpakning, som nogen har lagt stor tanke i, har en lugt, en vægt og generer en følelse, når du holder det tæt ind til kroppen i dine hænder. 

På den måde kan vi støtte vores favoritmusikere bedre og måske være medvirkende til at trække musikken ud af den binære kode, hvor den drukner i 0 og 1-taller, og tilbage ind i den fysiske virkelighed, hvor dens værdi stadig er mærkbar – og for den sags skyld bør være det, eggå. 

Og så kan vi jo sende de amerikanske tech-giganter en kærlig, forpulet tanke, når nålen skrattende rammer rillen. Musikken er fri, men den bør ikke være gratis. 

Dagens rant er vel overstået, og du vil hellere læse om den nye musik. Så her kommer september måneds ti bedste singler.

I samme ombæring sender vi et shout out til SILQUE, der netop har udgivet deres anden langspiller Odyssey, popduoen JÆRV, der er aktuelle med deres seneste EP, Skud part I, og ikke mindst White Flag Harmonies og deres inderlige EP, Church.  

jane – NLT (What Erykah Said)

Da gymnasievennerne Johanne Frandsen og Jason Cameron mødtes i en park på Nørrebro for to år siden, handlede det egentlig bare om at skylle deres individuelle hjertesorg væk med en six-pack. 

Og dåserne blev da også tømt under et træs skyggende krone, men pludselig gik turen videre i studiet, hvor musikken viste sig at være en bedre selvterapi end de gyldne dråber. 

“NLT (What Erykah Said)” er duoens tredje single, og det er utvivlsomt deres  stærkeste nummer til dato, for her falder det hele ligesom i hak for duoen. Det har den der særlige internationale glød, der får søvnige musikskribenter til at spærre øjnene op.

Hvor duoens tekster tidligere har lænet sig opad en teenagers dagbogsbekendelser, er tekstuniverset pludseligt blevet en smule mere voksent og modent.

Frandsen forklarer, at “NLT” står for “next lifetime”, og at det spiller ind i singlens tematik om ung kærlighed og den frustration, der følger med i forsøget på at navigere i de ambivalente følelser.  

“Teksten handler om første gang man oplever at føle kemi og tiltrækning til en person, som ikke er ens kæreste,” siger Frandsen. 

“Og at finde ud af at det måske er ok? At man ikke nødvendigvis elsker sin kæreste mindre selvom man føler sig tiltrukket af andre.” 

I lydbilledet møder vi to trommesæt, der spiller mod hinanden; jazztrommer og bossa nova-rytmer, med et pulserende kick i midten, der bindes sammen af store synthflader. Det kaotiske trommespil kan siges at afspejle hovedpersonen i tekstens dilemma. 

Deres debut EP forventes at være ude i foråret 2021.

Bogfinkevej – Glad

Vi hopper og danser sammen med Bogfinkevej og falder direkte ned i et split mellem hjemlige Ralle Seebach og den efterhånden temmeligt folkekære, fjæs-tatoverede, Nirvana-tilbedende Post Malone på deres seneste single “Glad”.

Midt i Covid-19 mørket kommer bandet med et positivt og samstemmende budskab om at huske de ting, der rent faktisk gør os glade. 

“I netop disse tider, hvor vi bliver berøvet så mange af livets sædvanlige glæder, er det vigtigt at sætte spot på de essentielle ting, de ting der fylder vores tank hver morgen og sørger for vi går igennem dagen med oprejst pande og et smil på vores læber,” siger de.

“Glad” kommer ifølgeskab af en musikvideo som bandets yngste medlem, Bette, mere eller mindre har lavet. Han har nemlig ageret både manuskriptforfatter og instruktør på videoen – og har på den måde tilnærmelsesvis vundet sine bandkammeraters respekt. Se den her.

Kaizer – Famous

I marts skød Kaizer singlen “YOU KILL ME WITH A WORD (aim your gun)” ud i æteren, og nu fortsætter himmelflugten på “Famous”. 

Og det er sgu ikke kun hybris med sådan en titel, for Kaizer a.k.a. Karen Stenz Lundqvist, kan bakke sit claim på fame op musikalsk. Vi bevæger os stadig i den futuristiske kammerpop med et effektivt, minimalistisk lydlandskab, øretævende beats og forførende hooks.

Samtidig er der en snert af punkens vrængende fuckfinger gemt et sted inde bag det glinsende lydpop-palads’ mure, og det er vidunderligt subversivt på en måde, der gør, at Kaizer mere bli’r et uregerligt barn af i dag end en pastiche af i går.   

Brimheim – Exquisite Bliss

I sidste måned beskrev vi dansk/færøske Helena Heinesen Bebensdorff, som går under navnet Brimheim, således, at hun har “et look som en ung Siouxsie Sioux og en gravalvorlig fantasi som en anden Nick Cave.”

Hendes daværende single, “Four Chambers” kunne tekstligt have hentet sin inspiration fra mørkets mester Edgar Allen Poe, mens musikken var en ueffen blanding af gotisk mørke, fuzzet bas og dunkle The Cure-vibes.

På Brimheim’s nyeste single, “Exquisite Bliss”, sænker Bebensdorff tempoet en smule, men skruer til gengæld godt op for inderligheden. Det er en sand sleeper, som blot venter på, at det medrivende omkvæd sætter sine sorte kløer i dine øregange.

Musikken har allerede fået niché-termen “destruktiv pop”, og hvis det er tilfældet, er det her destruktiv pop af højeste kaliber, som burde få selv Lana del Rey og hendes cool kynisme til at gispe en smule.

Sundays – All We Have is Time // Salt of the Earth

Ligesom spilleglade Sundays’ tidligere maxi-single består deres seneste udgivelse af to sange, der begge rummer lys og mørke og på den måde komplimenterer hinanden.

Den energisk folk-rockede “All We Have is Time” er pistolskuddet, der hiver lytteren ind in medias res, mens den svævende b-side, “Salt of the Earth”, er det atmosfæriske og kontemplative åndehul.

I sin jagt på inspiration måtte Jacobsen søge ud over de danske grænser for at finde roen til at nedfælde de to sange. Den fandt han så til gengæld også i et sandt folk-noir scenarie. Sindsroen indfandt sig nemlig på den lille fyrtårnsø Skrova i det nordlige Norge, omgivet af det stormbruste hav og klippeøer til begge sider.  

Det manifesterer sig i den inderlige, men samtidigt ængstelige kærlighedserklæring i “All We Have is Time”, hvor spørgsmålet lyder, hvordan holder man fast i kærligheden, når livet hiver i én fra alle sider? Og det bruser frem i den brede horisont af “Salt of the Earth”, der foregår som en slags indre monolog, hvor et personligt regnskab nidkært bliver gjort op. 

Med maxi-singlen peger SUNDAYS også frem mod deres næste udspil. Bandets andet album, “Inner Coasts”, står til udgivelse i marts 2021, og har også Asger Techau i producerstolen. 

Aztek – I Am Not Who I Wanted To Be

“IAWIWTB” er Aztek’s anden single i 2020. Den følger den fremragende “I’ll Be Waiting”, som var blandt vores månedens singler i juni, og udmærker sig som denne ved at dreje bandets lyd i en mere elektronisk retning. Dette skyldes primært et samarbejde med producer Anders Søndergaard, som danske rockfans nok vil kunne genkende fra Go Go Berlin. 
 
Hans erfarne touch giver det overordnede lydbillede et frisk, moderne pust, samtidig med, at det melodiøse aspekt virkelig kan slå ud i vidtfavnende flor. Vestergaards vokal veksler ufortrødent mellem det melankolske og det håbefulde, mens fine detaljer vokser frem i det sanselige lydlandskab bestående af sprøde guitarlyde og elektroniske klangflader. 

Kúlu – The Biggest Tone

“Biggest Tone” er mere end en sang. Den stikker nemlig langt dybere, end det detaljerige lydbillede først afslører. Den er skrevet af guitarist Daniel Buchwald i forbindelse med forsanger Dennis Winterskovs skilsmisse. Dog med den lille krølle, at teksten er skrevet udfra konens synspunkt.

Kúlu har med singler som “Seeking” og “I’m Right Here” gjort sig bemærkede som solide eksponenter for højspændt og dramatisk rockmusik med støjende flader, men på “Biggest Tone” viser Kúlu sig imidlertid fra en mere blid, poppet og eftertænksom side – selvom guitarerne stadig vrides og drejes igennem pedalboardets mange cirkulære blip-blop til at lyde som synthesizere. 

Singlen kommer ifølgeskab med en forrygende og ambitiøs musikvideo, instrueret af Justin Ulbrichsen.

Ring Them Bells – I’m Not Really There

“I’m Not Really There” er båret af den slags skramlet bas, der hensætter tankerne til langstrakte amerikanske landeveje i et andet årti end vort eget, mens forsanger Johannes Nidam fuldendt spiller den dristige flanør, hvis interesse er flygtig. 

Psych-rockerne Ring Them Bells formår at pumpe hvert sexet sekund ud af singlens tætte arrangement, og selvom inspirationen tydeligt synes at være hentet fra 60’erne og 70’ernes lofi-rock er det særligt omkvædets frække snert af Soft Cell’s 80’er-klassiker “Tainted Love”, der henrykker. 

Ral . – Parasite Paradise

Som altid brillerer ral . på “Parasite Paradise” i kompromisløst at dreje rocken væk fra det sikre og forudsigelige, og vi får i stedet en tung alternativ basker, der smager lidt af prog-rockens fintfølende majestæt og cock-rockens lurvede gadedreng, mens forsanger Magnus Gaardbos vokal svæver et sted mellem Thom York og Matt Bellamy.

Ligesom den åndeligt beslægtede single “Serotonin” fornemmer man også en vis indflydelse fra de amerikanske kæmper Mastodon i Lasse Laustsens guitarspil, der virtuost danser ned af en kringlet trappe som en banjospiller på crack, mens trommeslager Mikkel Wedel Olsen enerådigt holder hof for den skiftende tidsfornemmelse. 

“‘Parasite Paradise’ er en sang om at underkaste sig usunde, afhængighedsskabende vaner for den falske tryghed, der kan findes der,” fortæller bandet om singlen og peger på, hvordan vi ofte bruger dårligdom som ly i en slags misforstået rus.

Among Phantoms – Red

Den hæsblæsende”Red” ser fem mand stærke Among Phantoms understrege deres solide tag på melodisk hardcore yderligere, centrerer sit narrativ om at gå fra at nyde alkohol til at skride ud i overdrevet og misbruget, nærmere vanviddet, og begive sig ned i afgrundens tusmørke, hvor løgnen er hersker endegyldigt. 

Deres debutalbum, “Memories/Catastrophes” udkom i går, torsdag den 1. oktober 2020. Giv det da lige et spin.

Redaktionen anbefaler
Månedens bedste singler, oktober 2020

Månedens bedste singler, oktober 2020

Var du med på beatet i oktober måned? Hvis du har brug for en opfrisker i, hvad der rykker på den danske musikscene, anbefaler vi her septembers ti bedste singler. Og de er som altid samlet i en Spotify Playliste, du kan høre her forneden.Man bliver sgu aldrig for...

Månedens bedste singler, august 2020

Månedens bedste singler, august 2020

Var du med på beatet i denne måned? Hvis du endte med at slænge dig lidt for lange på stranden, har vi din ryg. Vi præsenterer her månedens ti bedste singler. Du kan høre dem alle i vores Spotify-liste her forneden.August måned går på hæld. Den varme sommer, kort som...

Månedens bedste singler, juli 2020

Månedens bedste singler, juli 2020

Mens vi venter på en resolution i forhold til de danske spillesteders fremtid - og ditto for de danske musikere - dykker vi ned i julis bedste singler. Det giver et overordnet indtryk af, hvor omfangsrig og kreativ den danske scene er, og vi krydser fingre for, at vi...

Månedens bedste singler, juni 2020

Månedens bedste singler, juni 2020

Vi mangler stadig rusen af sommerens mange festivaler, men i det mindste kan vi glæde os over, at singlerne stadig bli'r skudt ud i stride strømme. Vi har samlet juni måneds ti bedste i en playliste på Spotify, som du kan høre her. Den anspændte verdenssituation gør...

Månedens bedste singler, maj 2020

Månedens bedste singler, maj 2020

Lad os nu bare sige, at det endelig er sommer. Sådan for alvor! Og når vi kigger tilbage, er det åbenlyst, at maj måned foregreb den stemning og følelse, som vi alle må sidde med nu, forventningsfulde efter at komme ud under himlens blå tag og nyde livet lidt.Maj kom...