ILMA // Pressefoto
9–10 minutter at læse

HQ listen #47


Vi har masser af fede danske kunstnere på programmet i denne uge, men før vi går helt i gang, vil vi gerne gøre opråb på en mærkesag, der berører selve HQ music.

Sparekniven har nemlig  som det første ramt det aarhusianske kulturliv. Kulturforvaltningen i Aarhus har fremsat forslag som kan blive enden på HeadQuarters, hvor også HQ music har hjemme. 

Efter store besparelser blev varslet i september har Kultur og Borgerservice i Aarhus udarbejdet et sparekatalog som kommer til at have fatale konsekvenser for spillestedet HeadQuarters, danseteateret Bora Bora og Teater Katapult.

Med et slag vil alle tre kulturinstitioner være ryddet fra bybilledet. 

Det kan ikke understreges nok, hvilken katastrofe dette er for landets næststørste by, der udover at kunne kalde sig Europæisk Kulturhovedstad 2017 netop også profilerer sig på en målsætning om mere fællesskab og kultur.

Og som om det ikke er nok, kommer dette forslag også i år, hvor Music City Aarhus 2022 igennem hele året har sat øget fokus på det aarhusianske musikliv.

Vi kan vel alle hurtigt blive enige om, at vejen til at forbedre kulturlivet, støtte op om det og i det hele taget få mere af det ikke er at forringe dets kår i en forvejen hård periode efter pandemien. Og det er da bestemt ikke nogen løsning helt at sløjfe den. 

HeadQuarters har i 12 år været båret af en stærk vision om at skabe mangfoldighed i menneskelige og kulturelle fællesskaber. Drivkraften bag spillestedet har været at skabe et rum for det spirende danske vækstlag, de mere etablerede artister og udenlandske kunstnere.

Der har været plads til de brede og smalle genrer, det skæve og det harmoniske. Og det er da også blevet bemærket, hvad samarbejder med blandt andet SPOT Festival og Aarhus Jazz Festival vidner om. 

Under HeadQuarters’ tag samles folk på kryds og tværs af aldre og identitet og finder et unikt fælllesskab i musikkens navn. Her får mange unge musikere deres første koncert, mens koncertgængere igen og igen bliver præsenteret for noget helt nyt – og nogle gange morgendagens stjerner.

At det er musikken der banker i hjertet på HeadQuarters og dets to ejere Amira Gluhic og Ole Løhde er da også blevet desto tydeligere over de senere år, hvor pladeselskabet HQ Rec og musikbloggen HQ music er blevet tilføjet under paraplyen. 

Sidstnævnte er skabt med et ønske om en bredere musikformidling og kuratering af det danske vækstlag, mens førstnævnte for nylig har udgivet debutalbum med crooneren Emil Otto til stor anmelderros. 

På disse sider har vi for eksempel haft interview med aarhusianske Zar Paolo, før de klappede for fædrelandet. Det er jo noget af det, der gør musikjournalistikken så spændende at arbejde med. De unge stjernefrø ingen kender den ene dag er pludselig næste dag allemandseje.

Klart, klart! Energikrisen kradser, inflationen stiger, der er krig i Ukraine, Kina rasler også med sablen, amerikanerne kan ikke blive enige med sig selv, og herhjemme på Christiansborg samler vores politikere langsommeligt brødkrummer for at opnå egen magtfuldkommenhed. 

Der er sgu problemer nok.

Men det er, når er verden er af lave, at vi har brug for kulturen mest. Her på HQ music vil vi derfor gerne opfordre Dem, kære læser, til at blive en stemme i modstanden mod Kulturforvaltningen i Aarhus’ forslag.

Det kan du gøre gøre ved at give et høringssvar her. (Link i linjen)

Og deltage i underskriftsindsamlingen her. (Link i linjen).

Det er ikke Aarhus værdigt at “slå et slag for kulturen” ved at fjerne den, og Danmark kan ikke være tjent med et så ambitiøst spillested mindre.

Tak for din støtte.

Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores playliste på Spotify. 

HQ listen består således af ugens mest uimodståelige nye tracks, som vi har spillet nonstop på vores redaktion, og vi forsøger at sætte ord på, hvorfor de er det, man kalder en rigtig ørehænger.

HQ Listen er dit hurtige overblik over morgendagens hits. Så lyt med og find dine nye yndlingssange.

ILMA – Too Many

Den 23-årige sanger, sangskriver og producer Ilma Haskovic er med sine bosniske rødder født ind i et kulturmøde mellem Sarajevo og Thisted. 

Den kulturelle dualitet har ikke kun give hende en indsigt og oplevelses-palette, der leverer substans til hendes dybe tekstunivers, men det slår også musikalske gnister i samarbejdet med producer og sangskriver Glori/Jonas Bark (Jada, Elias Boussnina, Thøger Dixgaard, Angående mig, m.fl.)

På hendes debutsingle “Too Many” leverer hun et sonisk intimt og stemningsfuldt univers, hvor en minimalistisk produktion giver ILMAs æteriske stemme lov til at stå skrøbelig og samtidig fuld af attitude.

Det fanger den genremæssige essens af de udenlandske forbilleder, men der hvor ILMA virkelig bliver sin egen er i den lyriske tematik. Her bliver det sårbare mod det hårde nemlig indkapslet i egenerfaringen om at tackle indre konflikter.  

“‘Too Many’ handler om at gøre op med afhængigheder i hverdagen, som for mig er en stor distraktion, og som hæmmer mig enormt meget – samtidig med at jeg også elsker dem. Det er netop denne tosidet følelse, jeg synes er interessant,” siger ILMA.

“Too Many” er startskuddet på et større værk, og vi glæder os til at høre mere fra ILMA i fremtiden.

Terese – Før Du Fader

I takt med at dagene immervæk bliver kortere og kortere, sniger der sig en lille melankoli ind i Tereses ellers overvejende positive musikalske univers. 

Efter singlerne “Du’ Sommer” og “Vil Du Med i Biografen” – som i øvrigt er at finde på EP’en Sjælens Lommer – vender den nye single “Før Du Fader” blikket eksistentielt indad.

Det gør den med et flot 80’er-præget lydunivers med skummende synths og krystalklar chorus-guitar. For selvom melankolien rammer med en kredsen om livets korthed, er Tereses univers stadig yderst melodiøst og groovy. 

“Jeg kan nogle gange godt blive grebet af melankoli over livet, der forsvinder, mens man kigger væk. Pludselig er der gået endnu en dag, endnu et år, mens man bare driver afsted i den endeløse strøm af hverdagsgøremål og semi-underholdende SoMe-videoer,” siger Terese.

“For mig kan sangen både være en reminder til mig selv om at stoppe op og tænke lidt over meningen med det hele, eller det kan være en opfordring til en anden, der er lidt for hurtigt videre.”

“Før Du Fader” forfalder aldrig til den rene patos. Her er svedig bas nok til at danse de modløse tanker væk, og tak da for det! 

Mansfield – The Sky’s in Love with You

Københavnske Mansfield var sidst aktuelle i september med singlen “Chasing After You”, som høstede stor succes både herhjemme og i udlandet.

Nu er de klar med endnu fængende brit-rocker om den lunefulde kærlighed. Netop denne benævner de selv som den største af universets gåder. 

Med de flotte tonale skift, et pågående vers og et vidtløftigt drømmende omkvæd hører vi på “The Sky’s in Love with You” en mere eksperimenterende side af kvartetten. 

Tekstens metaforiske indhold bliver levendegjort i vokalen, der svæver hen over de dansende trommer og melodiske linjer hos guitarer, bas og strygere.

Mangler du lidt gedigen engelsk klingende guitarrock, skal du ikke lede længere, for med “The Sky’s In Love with You” slår Mansfield fast, at de er mesterlige eksponenter for genren.

The Bridges – Daydreamers

Forestil dig The War on Drugs’ storladne landevejslyd med en smule mere synth. Og så er du automatisk ved at spore dig ind på lyden af The Bridges’ fede debut-single, “Daydreamers”. 

Musikken kommer direkte ud af en lade på Præstø, hvor bandet har indrettet et stort studie til folde deres musikalske ambitioner ud. Derude, hvor der er marker så langt øjet rækker, er det måske også nemmere at kigge op mod himlen og lade sig overvælde af, hvor stor den egentlig er.

Det er i hvert fald den hypnotiserende følelse af altings umiddelbare storhed, som lytteren bliver konfronteret med på “Daydreamers”. Det er catchy og melodisk, og det rammer ned imellem ung sårbarhed og moden refleksion.

Bandet selv har dog ikke altid selv været lige begejstret for deres sydsjællandske rødder.

“På en måde har det bare ikke føltes så cool at være fra Sydsjælland, så vi har altid undladt at fortælle folk, hvor vi er fra, når vi har været ude at spille med andre projekter”, siger de. 

Men det har ændret sig markant, og hjemstavnskærligheden er at føle på debutsinglen. I takt med de spirende festivaler og opblomstringen af kunstnerkollektiver på Møn på den anden side af broen, genfandt bandet også selv kærligheden til det naturskønne område, der altid har været det trygge omdrejningspunkt i deres liv. 

“Nogle gange skal der en fremmeds perspektiv til, at man selv indser kvaliteten i noget, man ellers tog for givet, forklarer bandets forsanger Rasmus Møller.

Det kommer også til udtryk i musikvideoen, hvor vi kommer både med til Stars i Vordingborg og en tur på det lokale værtshus. Skål i de(t) grønne! 

Ring Them Bells – My Lord

Vi slutter denne uge af med en medrivende rockhymne fra københavnske Ring Them Bells. 

“My Lord” bevæger sig fra det intime til det eksplosive – som en dans med Nick Cave i Leonard Cohen’s jakkesæt, der pludselig kaster sig på gulvet og i bedste shoegaze-stil giver sig til at dreje på alle pedalboardets knapper, mens lyden vokser og vokser. 

På “My Lord” medvirker flere spændende gæster som Camilla Munck, Solbrun Stig-Bjørnø (Hand In Shadow) og Jakob Brixen (Mechanical Bird, Kloster, Children).

Tilsammen er de med til at skabe de et organisk rocknummer, der udforsker den sitrende sitrende pendulbevægelse mellem stille, skrøbelige rum og kompromisløse, beskidte energiudladninger.

Ring Them Bells er aktuelle med album næste år til marts, men du kan være heldig at fange dem live allerede inden da.

De spiller nemlig på VEGA fredag den 18. november, Posten i Odense fredag den 9. december, og slutteligt på Voxhall i Aarhus onsdag den 7. december. (Find link til begivenhederne her.) 

Hør alle ugens bedste singler på Spotify her:

Redaktionen anbefaler
HQ listen #49

HQ listen #49

Vi nærmer os med hastige skridt den glade juletid, og i denne uge får vi da også et par nye julesingler fra uventet kant på playlisten. Bare rolig dog, vi har også plads til eksperimenter, pop og arrigskab. Læs mere her! Hver uge udkommer et væld af singler fra danske...

HQ listen #48

HQ listen #48

I denne uge kommer vi vidt omkring i genrene. Vi har alt fra rock, country-rock, rendyrket pop til harmdirrende metal. Velbekomme!  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores...

HQ listen #46

HQ listen #46

Problemerne i samfundet og verden som så stopper jo ikke bare fordi, at vi netop har overstået folketingsvalget. Det er vægtige emner, der ligger de unge musikere på sinde i denne uge, men bare rolig, vi har også plads til lidt kærkommen eskapisme. Velkommen til ugens...

HQ listen #45

HQ listen #45

Fra kompromisløs rock til pop, ugens bedste singler giver dig det bedste fra den danske up&coming undergrund lige her.  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores...

HQ listen #44

HQ listen #44

I denne uge sætter vi særlig skarpt på det danske sprog - med en undtagelse. Du må ikke snyde dig selv for at høre blandt iomfro, Charlotte-Amalie og Scala. Læs mere her.  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de...