EYES // Foto: Peter Troest
6 minutter at læse

EYES: Tillykke til taber-generationen

Det københavnske hardcore-orkester EYES har fået godt fodfæste herhjemme. Vi har talt med forsanger Victor Kaas om deres nye plade Congratulations, og vi kommer vidt omkring konspirationsteorier, andelslejligheder, ambitioner, deres tvetydige nye take på hardcoregenren og ikke mindst Toldermania-koncerten, der løber af stablen lørdag den 11. marts på Voxhall i Århus.

EYES spiller fandenivoldsk, dansabel hardcore med insisterende diskante riffs og tunge grooves. Frontråber Victor Kaas skriger demotiverende, socialrealistiske hook lines i vores forsvarsløse små ansigter, men bandets visuelle udtryk kommer med et friskt lag af ironi og absurd humor, så livsglæde opstår midt i pessimismen. Og den slags vækker genlyd i det lyttende publikums begejstring.

Hvordan synes I, modtagelsen af pladen har været?

”Den er taget sindssygt godt imod! Seje mennesker og seje bands anbefaler den sjove steder på internettet. Det er sindssygt fedt, når det er folk man musikalsk ser op til.”

Har I gjort noget markant anderledes på den nye plade i forhold til den forrige, Underperformer?

”Vi har bevidst forsøgt at være mere melodiøse, sætte systemer op, og skabe stærkere sangstrukturer. På tekstsiden har jeg også sat nogle dogmer op for mig selv. Jeg bruger ikke særligt mange metaforer og rimer på 2 og 4 for at gøre det let forståeligt. Mere som et kunstnerisk valg end for noget andet.”

Hvordan afspejler lyrikken, hvor I står henne i livet som mennesker?

”Jeg har ikke spejlet mig selv så meget på det her album. Det er mere en refleksion udadtil. For eksempel nummeret Generation L, min generation der ikke har nogen fucking penge og dårlige kår. Alle har studiegæld og aldrig ejet noget. Jeg har lige været så pisse gudsbenådet at kunne købe en andelslejlighed.”

Fascinerende sølvpapirshatte

Bølgen af konspirationsteorier, der har skyllet ind over os under corona-pandemien, har fascineret Victor, og det alternative verdenssyn og ekstremismen online har inspireret til mange af teksterne. 

”Det at møde folk i byen, der, som noget af det mest naturlige, snakker om, at Bill Gates gerne vil myrde dig og dine børn. Radikaliseringen af folk har rødder i internettet, og det har fyldt meget i mit liv. Verden virkede som et forfærdeligt lortested, og det hele var på vej ned i toilettet. Der var ikke noget man kunne gøre andet end at poste videoer på TikTok, hvilket ikke tilføjer nogen værdi for nogen som helst,” siger Victor.

Han reflekterer over, at der ikke er meget positivitet at spore i lyrikken på Congratulations, men tilføjer: 

”Det er vigtigt at sige, at der er positivitet i så mange andre ting. Venskab og kærlighed, og det at skabe noget, man synes, har værdi.”

Depressions-lyrik og lollern samvær

EYES balancerer musikalsk og visuelt på en knivsæg mellem humor og alvor, og som ying og yang danner modsætningerne et dynamisk og dragende kunstnerisk udtryk, der klæder den ellers til tider forudsigelige sorte hardcoregenre.

Deres æstetik og visuelle udtryk er udviklet i samarbejde med Jon Gotlev, der udover at være forsanger i synth-punk bandet HIRAKI, arbejder som multikunstner under sit alias No Heroes.

Hvordan har det været at arbejde sammen med No Heroes?

”Han er lidt et uofficielt ekstra medlem. Han forstår ret meget, hvor vi vil hen med vores æstetik. Vi har kun givet ham overordnede guidelines og vage beskrivelser. Det er fedt at overgive det til en anden stemme, der kan realisere det i stedet for at diktere alting selv.”

Har der været mange overvejelser, inden I kom frem til jeres æstetik og udtryk i bandet, eller er det opstået naturligt undervejs?

”Det er noget, som er opstået, og det tror jeg er fordi, vi har det ret lollern sammen. Vores første EP var ret grim (red: som i The Grim Reaper) i dens udtryk og æstetik. Der var fandme ikke noget humor i de tekster, det var bare ren depressions-lyrik, men vores udtryk på sociale medier var virkeligt lollern.”

“Vi har skruet lidt ned for ironien på de sociale medier, fordi det var ret intenst, men jeg tror, det kommer meget af det. Når man behandler ret tunge emner, der er sørgelige for alt og alle, hvad kan man så gøre andet end at grine lidt af det og have det lidt sjovt med det.”

Hul på bylden

Hvad er jeres ambitioner for bandet?

”Nu vil jeg ikke sige, at vi er BÆST (red: succesfuldt århusiansk dødsmetalband) herhjemme, men vi har opbygget os ret godt her i Danmark, men det kan altid blive federe. Vi skal spille noget mere i Danmark, men vi skal helt sikkert også ud i det store udland, hvor vi er booket til nogle festivaler her til sommer. Så kommer der jo nok mere af det, når der er kommet hul på bylden. Pladen kommer nok til at leve lidt i løbet af året, og ellers må vi ud at skubbe den i folks ansigter.”

Victor nævner lidt hemmelighedsfuldt og off the record, at der er et muligt samarbejde på trapperne med et internationalt bookingselskab, som kommer til at kunne indfri ambitionerne om at komme ud at spille i udlandet. De høje brændstofpriser gør dog, at der ikke er nogle lange turnéer på tapetet lige nu. I stedet bliver fokus lagt på udvalgte shows i weekenderne.

I har tidligere lave nogle sjove samarbejder med andre kunstnere, for eksempel på jeres EP Reperfomer. Har I planer om mere af det?

”Ja, helt sikkert, men vi er også i gang med at skrive næste plade. Nu gik der to år mellem Underperformer og Congratulations, og vi har en ambition om at gøre det lidt hurtigere den her gang og smede, mens jernet er varmt.”

Victor løfter sløret for, at de vil forsøge at tage en ny og spændende retning på næste plade.

”Vi vil udforske nye soniske territorier – for at lyde rigtig højrøvet og konservatorieuddannet.”

EYES er et af de i alt 8 bands, der skal spille til Toldermania på Voxhall lørdag d. 11. marts. Det er et koncept, hvor alle bands har 20 minutter til at smadre igennem og bevise, hvad de kan på ”gulvet” – bogstaveligt talt. Der er nemlig tale om et old school punk-setup, hvor publikum og bands er helt oppe i ansigtet på hinanden.

Hvad kan vi forvente af jeres show på lørdag?

”Vores set er normalvis 45-50 minutter, men der er sgu noget fedt over at spille 20 minutter, og det er lidt tilbage til rødderne. Vores første koncerter varede et kvarter, for det var alt det materiale, vi havde. Det bliver megasjovt! Vi har lavet en ægte banger setliste, der bare er 1, 2, 3 smadder – ikke så meget pis!”

EYES spiller til Toldermania på Voxhall lørdag den 11. marts – herudover kan du opleve Piss Vortex, Miltown, Indre Krig, Wayward Dawn, Guldsjakal, Smertegrænsens Toldere og Decorticate. Læs mere her.

Redaktionen anbefaler
Theresa Rex: Fra anonym popstjerne til ærlig sangskriver

Theresa Rex: Fra anonym popstjerne til ærlig sangskriver

Hun katapulterer som ukendt jazzsangerinde op på toppen af hitlisterne i hele Europa og har i skrivende stund rundet 1 milliard streams. Du har med garanti hørt hendes stemme i radioen, på club’en eller fra DJ-pulten, hvor Martin Jensen har fyret op for megahittet...

SPOT ’23: TENDER YOUTH

SPOT ’23: TENDER YOUTH

Lad ikke ungdommen narre dig til at tro at tomme tønder buldrer højest. TENDER YOUTH kombinerer ungdommens vovemod med guitarens forvrængning og sætter præcise ord på, hvordan de oplever deres generation.  Den københavnske kvartet TENDER YOUTH er blevet beskrevet...

The preachers: Fra Roskilde-støv til SPOT-light

The preachers: Fra Roskilde-støv til SPOT-light

En sønderjyde og en københavner møder hinanden på Roskilde festival – støvet musik opstår og bromancen udvikler sig til garage-rockbandet The Preachers. I deres fælles kærlighed til 70’er rock, punk og country, har de fremelsket en knasende sprød omgang garagerock,...

SPOT ’23: TRADER

SPOT ’23: TRADER

Ifølge Trader har HeadQuarters åbenbaret sig som SPOT Festivals rockmekka de seneste år, og de er glade for endelig at kunne slutte sig til lineuppen af fede acts, der har slået et slag for den danske rockmusik. Den aarhusianske rocktrio Trader albumdebuterede i 2020...