4 minutter at læse

Niklas Runge: En afskedssang i Jeff Buckley’s ånd

Niklas Runge udkom den 22. november med sin tredje single “Elevate”, og den har nu fået følgeskab af en flot musikvideo, filmet i det tidlige danske efterår, som du kan se her. Det er samtidig en afstikker i forhold til hans kommende debutalbums mere indadvendte atmosfære, da den ikke er bleg for at omfavne det opløftende og naive og håbet selv.

Skæbnen er lunefuld, og dens rørelser er årsag til megen ve i unge såvel gamle menneskehjerter. Det er dog ikke al afsked, der er et endegyldigt farvel. Nogle gange er det blot et til vi ses igen, en dør i mørket, der står på klem og lader lyset på den anden side skinne ind, det er begyndelsen på en ny tid og et nyt, andet liv efter bruddet.  

På sin tredje single, “Elevate”, er det netop den stormombruste kærlighed, forholdets forlis, og den håbefulde skuen fremad, som Niklas Runge delikat og usentimentalt beskriver. Det er en kærlig afskedssang i traditionen fra Jeff Buckley’s “Last Goodbye”.

Og som den druknede læremesters løsrevne røst, svæver Runges lyse vokal gnidningsløst over et flot organisk lydlandskab, der bygger videre på den ømme folk-genres greb med akustiske guitar, fremadstræbende trommer, strygerkvartet og klaver. Det er håndspillet musik, når det er bedst, og det funkler i hænderne på producer Mikkel Mikkelsen og Dennis Ahlgrens mix. 

Fra bristet forhold til sang

Det er den personlige oplevelse, som Runge formidler, og han lægger ikke fingre imellem, når han dykker ned i livets og kærlighedens mange veje. Hudløst ærligt blotlægger han på “Elevate” et tidligere forhold, men fremfor kun at dyrke den jamrende weltschmerz, finder han også håbet.

“Jeg var fanget i et usundt forhold, som trak mig i en retning, som gik imod, hvem jeg var som person. Da jeg endelig indså, hvor mit liv var på vej hen og hvor ulykkelig det gjorde mig, tog jeg mig sammen og gjorde noget ved det,” siger han.

“Forholdet blev afsluttet, og vi forblev venner, selvom det var utroligt svært i starten. På samme tid begynder jeg at blive langt mere håbefuld omkring fremtiden. Pludselig kunne jeg se den vej i livet, som jeg af en eller anden grund havde ignoreret i al den tid.” 

På den måde adskiller “Elevate” sig også mærkbart fra det kommende albums ellers melankolske atmosfære ved dens mere opløftede og postive stemning og lyrik, netop afspejlet i musikken, der drejer sig væk fra det tungsindige og indadvendte og omfavner det håbefulde og naive.

I den eftertænksomme efterårsvideo – skabt af Freja Rørkær og Oscar Dahl – er vi med på sidelinjen, mens Runge i nuet træder tilbage i refleksionen og genskaber momenter fra det kuldsejlede forhold. Skovens træer, naturen og den friske kærlighed sat over for eftertidens vemodige blik, måske et år senere.

Vi kender det vel alle, det med at gå forbi et tilfældigt gadehjørne eller vilkårligt høre en hengemt sang bruse ud af lånte højtalere, som straks åbner for erindringens sluser. Særligt sårbart er disse minder i hjertesorgenes bakspejl, og den alment menneskelige erkendelse af, hvordan et forhold byder på lys og mørke,  men i sidste ende munder ud en dybere erfaring af selvet, kommer da også til udtryk i åbningsstroferne: “You made me smile/ You made me cry/ You made me feel very human.”

For Runge handler “Elevate” dog først og fremmest om håb og om ikke at stå alene i hårde tider, at tage sig sammen og komme videre, når livet er svært. Den rejse, fra uvished til at finde sine fødder igen og tage et skridt fremad, illustrer musikvideoen på fineste vis. 

Niklas Runge har hidtil udgivet singlerne, “Roots” og “Crossroads”, som optakt til sit debutalbum, I Know I’m Not Magnificient, der udkommer fredag den 13. marts 2020. Albummet er produceret af Mikkel Mikkelsen og mixet af den erfarne producer Dennis Ahlgren, som tidligere har arbejdet med artister og sangskrivere som Tina Dickow og Søren Huss. I forbindelse med debut-singlen Roots i april bragte vi et interview med Niklas Runge, som du kan læse her. 

Redaktionen anbefaler
TROLN: Nu er ikke tiden til at dø

TROLN: Nu er ikke tiden til at dø

Vi skrev tidligere i år: "TROLN har på deres debut-album formået at skabe et stemningsmættet helhedsindtryk, hvor de stilsikkert udfolder deres egen lyd.” Nu er kvarten klar med en musikvideo til albumtracket “Morphia”, der tjener som en glimrende introduktion til...

To Absent Friends: Ung mand søger kærlighed

To Absent Friends: Ung mand søger kærlighed

Drømmerockerne holder fast i den tilbagelænede brit-rock inspirerede-stil, men bandet viser sig denne gang fra en mere inderlig og sårbar side end på den hårdtslående og pulserende førstesingle ”Take It or Leave It”. Se musikvideoen her. Det er en larmende nat i byen....

Jon Norman: En barsuts bekendelser

Jon Norman: En barsuts bekendelser

Nogle gange leder jagten på at blive kunstner én i fordærv. Uheldige sjæle sidder fast i deres eget fængsel, mens andre når ud med skindet i behold og inspiration til endelig at skabe. Jon Norman måtte det opleve på egen krop for at kunne skrive "Underground", som...

Hövring: Forårsfesten starter på “Jungle Fever”

Hövring: Forårsfesten starter på “Jungle Fever”

Den københavnske kvartet Hövring sætter selv dagsordenen i forsøget på at skabe deres helt egen unikke lyd - en blanding af rock, blues og funk. I dag er de klar med tredje single forud for deres kommende debutalbum. “Jungle Fever” er beriget med en feststartende...