Debut-singlen “Things” inviterede folk på dansegulvet, men på Salka’s anden single er der blevet givet plads til det eftertænksomme. Med et støvet og storladent udtryk, minimalistisk og melankolsk, men i et poppet arrangement, der trækker på inspiration fra Trentemøller og Blue Foundation, er “Station” fredagens soundtrack til den rejsende – på vejen og i livet.
Det er musikken, der binder Sara Mouritzen (vokal/trommer) og Merlyn Silva (guitar/producer) sammen. De mødtes tilfældigt i 2018, da de spillede en enkelt koncert sammen i et reggae-orkester. På den lange køretur hjem af de mørke, danske landeveje, udvekslede de musiske tanker og visioner på bagsædet og blev hurtig klar over, at de havde mere end en del til fælles.
Duoen kalder sig nu Salka og er klar med musikvideo til deres anden single, “Station”, som du kan se her forneden.
“Vi opdagede, at vi delte de samme drømme om at skabe musik,” siger Mouritzen. “Musik, der har popmusikkens tilgængelighed og den improviserede frihed til at bryde regler.”
Efter deres tætte snak på bagsædet af bandbilen mødtes de i et øvelokale i Aarhus, hvor de jammede sig frem til stemningsflader. Da atmosfæren begyndte at tage form af et univers, begyndte de nøjsomt at arrangere dem og fandt hurtigt frem til fundamentet for Salka.
Selv beskriver de lyden som en blanding af “alt fra house musikkens gamle dance vibe til en Twin Peaks-stemning, som flettes sammen i en nordisk melankoli.” I centrum for deres elektroniske univers står den evigt eksperimenterende nysgerrighed og improvisationenes umiddelbarhed.
Det er i mødet med musikken, at duoen har fundet sammen og ikke over sjatterne i glasset på værtshuset.
”Vi kender faktisk ikke rigtig hinanden uden for øvelokalet eller studiet, og vores venskab er bygget ud af musikken,” siger Mouritzen. “Selvfølgelig ved vi en helt masse personligt om hinanden, men vi mødes, når vi arbejder med Salka, og vi har endnu ikke haft en bytur sammen.”
“Salka er vores musikalske frirum, hvor vi leger med vores musiske kreative evner, men også presser hinandens musikalske grænser. Det som at finde en musikalsk sjæleven,” slutter Mouritzen.
Fra baggrund til front
Sara Mouritzen er ikke uvant på en scene. Hun har tidligere spillet trommer for Gurli Octavia, en otte år lang rejse, hvor hun var med fra den spæde start. Det er en rejse, som hun udtrykker, at hun har lært meget af.
Dog kunne hun til sidst ikke undertrykke sit eget behov for at skabe musik fra bunden selv. Rollen som musikant i andres tjeneste skubbede den kreative drift i baggrunden, indtil den til sidst ikke ville lade sig passe forbi.
Overgangen fra trommernes traditionelle lette anonymitet og til den absolutte front bag mikrofonen meldte sig imidlertid spontant.
“Jeg havde brug for tid til at finde denne nye retning og stoppede hos Gurli. Da mig og Merlyn fandt hinanden musikalsk, var det meningen, at det skulle være instrumentalt,” fortæller Mouritzen.
“Men en dag fik vi ideen om vokal. Vi aftalte, at vi skulle gøre det, vi altid har drømt om og ikke helt kan gøre i andre musiske sammenhænge – for eksempel for mig at blive sanger. Så det skulle udfordres.”
Mouritzen har altid sunget, men oplevede alligevel, hvordan det er grænseoverskridende på en spændende og energifyldt måde pludselig at stå i front. Særligt fordi hun stadig bevarer sin rolle som trommeslager, noget der stadig er et mindre særsyn på en scene.
“Vi har spillet én koncert med Salka, og der gik det op for mig, hvad frontrollen som sanger og trommesalger indeholder. Det er på en måde to modsætninger, der blandes sammen. Hvordan kan jeg både spille godt og sikkert, samtidigt med jeg skal holde kontakt med publikum,” siger Mouritzen.
“Jeg bliver helt høj af udfordringen, og det er heldigvis blevet taget rigtig godt imod. Kort sagt føles det bare vildt godt og spændende.”
Samarbejde er vejen til egen kreativitet
Til sommer udkommer Salka’s debut-EP. Mouritzen er netop vendt hjem fra studiet, hvor hun har indspillet trommer og vokal. Hun spiller stadig for artister og håber, at der kommer flere i fremtiden.
“Jeg synes, at det er spændende at spille andres musik og lære noget nyt,” siger hun. “Men det er tydeligt, at jeg har brug for at udtrykke mig selv mere sangskrivnings-rettet. Jeg lærer så meget af andre og deres musik som jeg kan tage med i Salka.”
Samarbejdet med andre åbner for retninger og døre i hendes egen kreative kerne. “Det føles tiltrængt at arbejde med egen musik og endelig at kaste mig ud i det med Merlyn, det gør mig kun til en bedre backing-musiker,” afslutter hun.
“Station” beskriver de følelser, der sker inden en større forandring i livet. Minder og tanker fylder afsted som landskabet, når du sidder i et tog og kigger ud af vinduet. Vi kender alle følelsen af at skulle fra a til b i liv og sind, og Salka leverer med anden single et smukt soundtrack hertil.
Hør den her:
Fang Salka live næste gang til SPARK Electronic Music Festival i Aarhus lørdag den 22. februar.