Denni Ian // Foto: Jeppe Christian
9 minutter at læse

HQ listen #28

I denne uge bevæger vi os fra det melankolsk poetiske til den rene murder ballad, vi blomstrer op i de små vintre, vi dyrker den storladne pop, og vi opdaterer dansksproget rockmusik til 2022. Velkommen ugens bedste singler!

Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores playliste på Spotify. 

HQ listen består således af ugens mest uimodståelige nye tracks, som vi har spillet nonstop på vores redaktion, og vi forsøger at sætte ord på, hvorfor de er det, man kalder en rigtig ørehænger.

HQ Listen er dit hurtige overblik over morgendagens hits. Så lyt med og find dine nye yndlingssange.

Denni Ian – Two Figures

Denni Ian udgav i 2020 debutalbummet The Sad Saint of South End. Det var præget af en akustisk lofi-æstetik og demonstrerede til fulde Ian’s lyriske pen, der i sin detaljerede historiefortælling slægter på for eksempel Morrissey. 

Det hulens år var dog langt fra et lykkens år, og multikunstneren måtte se sig nødsaget til en indlæggelse på psykiatrisk afdeling i Aarhus. Det knækkede imidlertid ikke hans kampvilje, og han vendte tilbage med fornyet inspiration.

Ikke blot er han nu ophav til digtsamlingen Saltsuiten (udgivet på forlaget Emeritus) fra sidste år, nej, han vender også tilbage til musikkens forum med sin seneste single “Two Figures”. 

Og her mærker man for alvor et skred i Ian’s musikalske univers. For der er kommet flere farver på lærredet, og resultatet er det mest ekspressive stykke musik fra Ian’s hånd med hans mest hjerteskærende sangskrivning til dato. 

“Two Figures” er karakteriseret af en drivende rytmeguitar, solidt støttet op af pulserende trommerytmer, tungt klaver, og sågar saxofon. I sit udtryk minder det en smule om The National’s sene højdepunkter smeltet sammen med tekstuniversets karakteristiske skarpe strøg. 

“Jeg skrev på det lyriske materiale til ‘Two Figures’ i sommeren 2020, mens jeg var indlagt på psykiatrisk afdeling i et af mit livs største nedture. Jeg havde sjældent følt mig så eksistentielt udmattet og alene,” siger Ian.

“På dagen jeg blev udskrevet, begyndte jeg at arbejde på den ekspressive animation som kan ses i musikvideoen til ‘Two Figures’. Og at kunne drage i studie et år senere og indspille musikken, var en længe tiltrængt lettelse. Hvis det er ikke er entydigt, hvad sangen handler om, så hør den igen.” 

Og den sjælesøgning, som Ian referer til, bliver flot indfanget i musikvideoen, hvor kunstneren optræder i forgrunden for den kaotiske animation, som ventede på at bryde ud i sommeren 2020. 

Vi håber ikke, at Denni Ian træder vande for længe, for ud fra “Two Figures” at dømme virker det til at endnu et nøgent og hjemsøgende værk er på vej. 

TROLN – Says Abraham

I februar 2020 udgav københavnske TROLN deres selvbetitlede debutalbum til flotte anmeldelser. Det fik blandt andet rosende ord med på vejen her på siden – læs anmeldelsen her. 

På deres nye single er dømt ren murder ballad. Den dramatiske “Says Abraham” bliver introduceret med et voldsomt orgel-riff og ville i sit udtryk ikke være ude af plads på Nick Cave’s klassiske 90’er-album, ja, Murder Ballads.

“Says Abraham” handler om skellet mellem at tro og være bevidst om troens indskrænkelser, at kende forskellen på egen mening og videnskabeligt påvist faktum. 

“Alle har brug for noget at tro på. Nogle tror på Jesus, andre på Putin, endnu andre på astrologi og så videre. Hvad du end finder at tro på, så lad være med at følge blindt. Hvorfor er vi så interesserede i at blive ‘fortalt’, hvem vi er?” spørger bandet og udpeger en slående epistemologisk tendens i nutidens verden:

 “Både når det gælder klima, Corona og krig, er det blevet meget mere normalt, at man tror noget, og at den tro er vigtigere end det, der kan bevises ad videnskabelig vej. ‘Says Abraham’ handler om at i det mindste være bevidst om det. Og at være kritisk, når du tager stilling.”

Så under det fængende melodiske havbrus af “Says Abraham”, hvor Helene Navnes sfæriske vokal lokker lytteren med under bølgerne, gemmer sig en opfordring til at istemme sig den kritiske bevidsthed og åbne øjnene. Du skal ikke bare tro på noget, du skal også vide, hvorfor du tror, hvad du tror.

TROLN har dog ikke besvær med at svare på, hvad de tror på. De tror nemlig på musik!

“At skabe og udøve musik, at lytte, at identificere sig med det og lade sig transportere kalder på det smukkeste og mest intelligente i os,” siger de.

Kollegaerne i The Sandmen er i hvert fald enige om TROLN’s evne til at transportere publikum til et andet sted. Efter at have deltaget i TROLN’s releasekoncert inviterede de nemlig kvartetten til at åbne for dem på Hotel Cecil lørdag den 30. april og lørdag den 7. maj.

Men du skal være hurtigt ude, da den første koncert allerede er udsolgt og der kun er få billetter tilbage til lørdag den 7. maj. Find begivenhed her.

Little Winter – Of Little Winters

Du rammer ikke eftertænksomheden, når alting går super godt. Den aarhusianske kvintet Little Winter dyrker de små grå perioder. For det er i følelsernes skybrud, at de finder inspirationen til at skrive fængende moderne indiepop, der blandt andet trækker på 60’er-poppens kompleksitet.

Det har gruppen kunstlet demonstreret siden deres selvbetitlede debut-EP fra 2019 – læs interview her. 

På deres tredje singlen “Of Little Winters” fra det kommende debutalbum Wonderlost, der er sat til at udkomme i efteråret, formår de endnu engang at forene introvert charme og ekstrovert energi i et spraglet, let skramlet udtryk, der har en nostalgisk eftersmag.

Og de får endda fint besøg på skæringen. Den danske sanger/sangskriver Tue West gæster nemlig også på “Of Little Winters”. Hans lyse og følsomme vokal passer som hånd i handske i det fine lydlandskab.

”Dette nummer er virkelig en af mine favoritter fra det nye album. Jeg skrev omkvæd og lyrik en sen sommernat med den danske sanger / sangskriver Tue West. Vi havde en idé om at skrive en sang med melankoli som hovedtema,” fortæller forsanger Nikolai Ryan.

“Denne idé blev til Of Little Winters, og som sådan fungerer den som en dejlig kontrast til den stemning og sindstilstand, der findes i vores første singler, Julia og Only 19. Tue synger endda også med på indspilningen. Det lyder bare skide godt og vi er meget glade for at have Tue med i sangen både i skrivefasen og i studiet.” 

Samarbejdet opstod lidt tilfældigt gennem Nicki Bladt, indehaver af Little Winter og Wanna Be Brothers’ pladeselskab Celebration Records. 

“Jeg opdagede Little Winter på Uhørt Festival i 2019. De leverede en fantastisk koncert! Jeg elskede deres energi, musikalitet og Ryans stemme og da vi, med Wanna Be Brothers, deler pladeselskab var det oplagt at hænge ud,” fortæller Tue West.

“Det blev til et kreativt møde i min lejlighed, hvor Nikolai Ryan kom på den hyggeligste visit og vi sammen fik færdigskrevet nummeret ‘Of Little Winters’. Sangens tema og udvikling føler jeg mig totalt beslægtet med, og det er en ære at være et lille tillæg til dette bands katalog.” 

Wonderlost er indspillet i det legendariske Feedback ved Sydhavnen i Aarhus over en periode på to år. Og ud fra de tre singler fra albummet at dømme, kan vi godt begynde at glæde os til udgivelsen i efteråret, hvor vi kan tage forskud på en lille vinter.

Twins of June – Fake Crown

Tvillingebrødrene Jesper og Jonas fra Barsmark har været i gang med musikken siden de var 4 år gamle. Opvokset langt ude på landet, hvor der er flere køer end mennesker, har de to brødre brugt deres spæde ungdom på at finpudse deres sangskrivningstalent.

De har eksisteret som Twins of June, siden de var 12 år gamle, og de fik en god start på deres karriere med deres debut-EP, Memories, som ramte toppen af iTunes Singer-Songwriter liste i 2015.

Nu er de aktuelle med deres seneste single, “Fake Crown”, og det er en yderst habil pop-sang, der effektivt blander organisk håndspillede elementer med en moderne produktion.

Brødrene er inspireret af udenlandske kunstnere som Passenger, Ben Howard, Ed Sheeran og Mumford & Sons, og det mærker man da også på “Fake Crown”. Den har nemlig den gnidningsløse pop-kvalitet som idolerne excellerer i.

Fra et let hviskende vers og en rørstrømsk bro bygger “Fake Crown” op til det storladne klimaks, som utvivlsomt vil få de unge lyttere til at hæve mobiltelefonen højt over hovedet – mens det ældre publikum velsagtens kan tænde deres lighter. 

“Fake Crown” handler om at miste et betydningsfuldt menneske i livet, erkende at man ikke kan klare alt alene og om at give slip på sine facader. Det er et tema, der passer perfekt til Jesper og Jonas’ følsomme lydunivers. Vi er fans!

By – Kalder København

By kommer fra Nørrebro i København. Kvartetten spiller dansk rock i grænselandet mellem garage og postpunk. Deres udtryk spænder fra det intense og højenergiske til det melankolske. 

På deres seneste single, “Kalder København”, er vi i det høje gear med et bastant trommebeat og skærende guitarer. Det er en dragende single, der bestemt lever op til Bys kunstneriske mission om at skabe en moderne fortolkning af dansksproget, intelligent guitarrock.

Med Jacob Judas Kain Kirkensgaard indlevende vokal i front bliver du revet med i guitarstrømmens rivende bevægelser igennem “Kalder København”. 

Vi er næsten villige til at kalde dette udspil for en ung generations – mere indestængt, mere beton og mindre himmel – opdaterede svar til Love Shop’s “Drømmenes København”.

Med “Kalder København” byder By os velkomne til dansk rock anno 2022!

Hør ugens bedste singler her:

Redaktionen anbefaler
HQ listen #41

HQ listen #41

I denne uge er vi desuden opmærksomme på kulturen og verden omkring os. Der er også god pop. Og smadret guitar. Det er ugens bedste singler lige her. Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer...

HQ listen #40

HQ listen #40

Vi er oppe på hele 40 lister af ugens bedste singler, og tro os, denne uge skuffer ikke med stærke tilføjelser fra The Victim, Esben Munk, De Nøgne Øjne, BROD og About Yesterday. Læs mere her! Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen...

HQ listen #39

HQ listen #39

Rock, håndspillet, klubbet, melankolsk eller rave? Det er fredag, og vi har ugens bedste singler lige her. Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores playliste på Spotify. HQ...

HQ listen #38

HQ listen #38

I denne uge bliver vi blæst bagover af navne som blandt andet PRISMA, I Sky og Red Lama. Du får til hjertebanken og dansesko her på ugens bedste singler.  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og...

HQ listen #37

HQ listen #37

Vi håber, at I nyder sommeren derude. Det er endnu en gang fredag, og det er endnu en gang tid til at dykke ned i nogle fede nye singler af danske kunstnere. Hør dem her! Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste...