8–9 minutter at læse

Lyt tæt: Årets hidtil bedste album og EP’er

Det er tid til at fordybe sig i nogle af de bedste danske udspil, vi har fået i år. Om du er til indie, rock eller instrumental musik, er der noget for dig at finde i vores skattekiste. Se vores ti anbefalinger her.

Da jeg endnu var studerende, var mit budget blottet for voksenlivets alvorsfulde ansvar. Mit månedlige budget blev brændt af i det hedengangne Stereo Studio, hvor jeg ofte begyndte at søge hen den sommer, jeg endelig lærte at pjække.

Nej, jeg fik aldrig memoreret Henrik Pontoppidans samlede bibliografi, men jeg kunne dagdrømmende sidde på forelæsningsrækken og bladre igennem Stereo Studio’s brede udvalg, fra tilbudskasserne til genrehylderne, og finde det album, som jeg nødvendigvis manglede. Og bagefter smutte ned og købe det. 

Der var et særligt ritual tilknyttet nyindkøbte album. Det var direkte hjem, lukke døren indtil mit værelse, med dets beskidte lyseblå vægge og alen af støv samlet på alle flader, sætte albummet på, og skrue højt op. Fra min trone i den grønne stol fremdrog jeg den lille booklette, der ofte havde sangteksterne, og så lyttede jeg intenst. For jeg ville tæt på musikken. 

Det er en praksis, jeg nu ser tilbage på med et vist vemod, fordi det på min aldrende bevidsthed virker til at være gået op i streaming, lydtapet og tomme kalorier. Jeg tror, at det er på tide at vende tilbage til den fordybelse, der er knyttet til den oplevelse det er at lære musikken at kende. 

Nogle gange er musikken et spejl, hvori du genkender dig selv umiddelbart. Andre gang er det knust glas, og du må tålmodigt samle stykkerne til et nyt portræt, hvor du fremstår anderledes end før. Ikke bedre, ikke værre, bare anderledes. Og mere underfundig derfor. 

Der sker noget i os, når vi lader musikken komme så tæt på, når vi er vidtåbne for den og redelegerer vores opmærksomhed helt og holdent til den. Tapetet bliver levende og ophører med at pryde væggene. Det er som at byde op til dans og se universet udfolde sig. Det favner os. Og vi går i ét med os selv.

Derfor følger her ti anbefalinger til danske album og EP’er, som vi her på redaktionen synes, at du skal fordybe dig i – og måske blive forført. God fornøjelse.

moi Caprice – Becoming Visible

Det er utvivlsomt et af årets stærkeste, danske comebacks. Becoming Visible er moi Caprice tilbage i storform, og selvom forårsturnéen nu er rykket til sensommeren, holder albummet stærk stand på vinyl-hitlisten, hvor det er strøget ind på en fjerde plads.

Albummet virker som en længselsfuld rejse efter at nå et mål, der altid har været gemt i det indre, skjult i en vilter verden af støj og udefrakommende distraktioner. Becoming Visible er moi Caprice, der tager landskabet tilbage og vender hjem. Læs hele vores anmeldelse her.

Hør Becoming Visible på Spotify her

The Consolation – Astoria

Måske du bare vil glemme det hjemmelige for en stund og lade tankerne drive vestpå. The Consolation er Danmarks bedste repræsentanter for countryrock, og det beviser de til fulde på deres tredje album, Astoria, som emmer af genrens autencitet og samtidig lukker det nordlige himmelstrøg ind. 

Astoria tackler The Consolation voksenlivets udfordringer og former det som en rejse – både i metaforisk og fysisk forstand. Det hvileløs jeg skal lære sig selv at kende for bedre at kunne navigere gennem verden. Men det er en skæmtende verden, hvor kærligheden ofte er på usikker grund og den indre vilje kommer i karambolage med sig selv og de udefrakommende kræfter. Læs  hele vores anmeldelse her.

Hør Astoria på Spotify her

Anders Riis – Opdrift

Opdrift serverer Anders Riis sin hidtil mest personlige samling sange. Sangskriveren har gravet dybt i sjælen, men han nøjes ikke kun med at vende blikket kritisk indad. Samtidig vender han også pegefingeren ud mod sin omverden og giver et opråb til en apatisk og magelig middelklasse, som tydeligvis ikke tager megen stilling til hverken deres egne eller klodens fremtidige eksistens. 

I et fornemt organisk lydbillede, hvor de små detaljer og dybere lag afslører sig ved flere lyt, imponerer Riis med melodiøse og velskrevne sange, der giver stof til eftertanke.

Hør Opdrift på Spotify her

Niklas Runge – I Know I’m Not Magnificent 

“Det var en meget angstprovokerende ting for mig at lave et album, da jeg aldrig havde prøvet det før, og jeg følte mig på mange måder ikke god nok til at gøre det,” fortæller Niklas Runge om sit debut-album. Han burde nu ikke have været så nervøs.

I Know I’m Not Magnificent rammer Runge den sarte nerve mellem de højstemte følelser og melankoliens afgrund. I et varieret lydunivers, der til tider er svævende symfonisk, er hans passionerede vokal ledestjernen, der bringer lytteren sikkert i havn.

Eftertænksomt og yndefuldt. Det er det perfekte album til den stille eftermiddag i vindueskarmen.

Hør I Know I’m Not Magnificent her

The White Album – Colorama

Der er helt nye toner fra The White Album. På deres fjerde album Colorama er dendanskefolkpop trio, bestående af Jakob Eilsø (sang, guitar), Claus Arvad (sang, guitar) og Frederik Vedersø (sang og guitar), mere eksperimenterende, frække og grænsesøgende end tidligere.

Det er brunt, halv-funky og til tider endda sexet. Det er stort, det er flosset i kanterne, det er beat-drevet 90’er indie-rock krydret med vokalharmonier og nordisk melankoli. Musikken på albummet er for os mere legesyg end tidligere,” siger de. 

Lyt blot til singlen “Mystery” og sig til mig, at du ikke savner det varme forår? Musikken er varm og velspillet, og det hensætter snildt én til dagdrømmeri. Her møder man de urolige tanker, der kan plage et rastløst hjerte, og bliver fulgt til håbefuld forløsning.   

Hør Colorama på Spotify her

The Beatophonics – Let’s Do This

Danmarks bedste beatorkester er tilbage, og deres lyd har fået længere hår, mere flippet tøj, men melodien er stadig ligeså fængende. Hvor det selvbetitlede debutalbum skamløst lækkert dyrkede den britiske Merseybeat-lyd anno 1964, bevæger vi os et par år frem på Let’s Do This.

Sangene får mere plads at lege på, og det manifesterer sig allerede i åbningsnummeret med en medrivende guitarsolo. Man fornemmer den samme underliggende østerlandske inspiration, der gjorde slut-60’erne til et bevidsthedsudvidende trip.

Produktionsmæssigt og kompositorisk hænger Jeff Lynne’s orkestrale skygge over Let’s Do This på den bedst tænkelige måde. Det er Beatles-inspireret vellyd med skarptskårne vokalharmonier og storladen instrumentering.

Hør Let’s Do This på Spotify her

FIRS – det svimler

Vi er stadig besatte af FIRS’ debut-EP, det svimler. Stjernedrift og undergang er måske et ildevarslende soundtrack lige nu, men i selskab med FIRS glemmer man det alligevel og bliver opslugt af utopien. 

Det svimler er dansk post-punk af højeste kaliber. Det er fandenivoldsk og ikke bange for at tage munden fuld. Det har den kant, som så meget nutidig rock synes at mangle, nemlig en slags outsider-farlighed. Det indbyder dig til at digte videre med på drømmen. Kompromisløst, melodisk og umiddelbart fængende. Læs hele vores anmeldelse her.

Hør det svimler på Spotify her

RAIN – Polish to Make Things Shine

Dansegulvene er lukkede, men det betyder altså ikke, at vi behøver lade danseskoene stå og samle støv. Københavnske RAIN leverer potent asfalt-disko på deres debut-EP, der trækker på brit-poppens kardinaldyder. 

Den drømmende ungdomspoesi er indrammet i fire upbeat, nynneværdige sange, der til tider flirter med det melankolske mørke, vi finder hos Editors og White Lies. Men mest sigende for RAIN’s musikalske udtryk er, at den allestedsværende melankoli aldrig formår at forstumme en håbefuld optimisme. Læs hele vores anmeldelse her.

Hør Polish to Make Things Shine på Spotify her

Diplomatic Immunity – Something Has to Explode

Let your freak flag fly! Vi har brug for rock til at komme gennem dagen, og på Something Has to Explode leverer Diplomatic Immunity fem stykker glohede rock-schlagere. Når vi har hørt alle de gamle kendinge som Foo Fighters og QOSTA på repeat, er det godt med en solid dosis nyt shit at blive høj på. 

Og drengene i Diplomatic Immunity tror på rock’n’roll, som de gamle damer i søndagskirken tror på Gud. “Folk har brug for en Jesus, som kan befri dem for deres hverdag,” fortalte de os tidligere i år, og her kommer han altså ikke ridende på et æsel, men fræsende på en Harley som en sand rockkonge. Vi vil gerne befries fra hverdagen, så eksplosionen får et spin. Læs hele vores interview her.

Hør Something Has to Explode på Spotify her

Søren Stensby – Into Colouring Spaces

Hvis ordene svigter, anbefaler vi Søren Stenbys Into Colouring Spaces, som er et prægnant instrumentalt værk. Her møder vi i glimt den rystende melankoli, der kendetegner Abel Korzeniowski’s oeuvre, Alan Silverstri’s nostalgiske legesyge, og John Murphy’s rislende naturlighed.

EP’ens fem numre er som et åbent rum, du træder ind i og forsvinder for et øjeblik. Klangfladerne kalder til fordybelse, og lytningen bliver en nærmest meditativ oplevelse, hvor du kortvarigt giver slip på den udefrakommende verdens problemer og stabiliserer din egen omtumlede kerne. Lad musikken være din pensel.

Hør Into Colouring Spaces på Spotify her

Redaktionen anbefaler
Sista Bossen anbefaler 9 album

Sista Bossen anbefaler 9 album

Sista Bossen spilder ikke tiden, og der er altid fart over feltet, når de fem venner fra Malmö smadrer scenen. Inspirationen til deres koncise lydunivers får vi en smag på her, når de anbefaler 9 fede albums, som betyder meget for dem. Læs med her. Sidste år rev Sista...

HQ listen #49

HQ listen #49

Vi nærmer os med hastige skridt den glade juletid, og i denne uge får vi da også et par nye julesingler fra uventet kant på playlisten. Bare rolig dog, vi har også plads til eksperimenter, pop og arrigskab. Læs mere her! Hver uge udkommer et væld af singler fra danske...

HQ listen #48

HQ listen #48

I denne uge kommer vi vidt omkring i genrene. Vi har alt fra rock, country-rock, rendyrket pop til harmdirrende metal. Velbekomme!  Hver uge udkommer et væld af singler fra danske kunstnere. På HQ listen samler vi op på de bedste af dem og tilføjer dem til vores...

HQ listen #47


HQ listen #47


Vi har masser af fede danske kunstnere på programmet i denne uge, men før vi går helt i gang, vil vi gerne gøre opråb på en mærkesag, der berører selve HQ music. Sparekniven har nemlig  som det første ramt det aarhusianske kulturliv. Kulturforvaltningen i Aarhus...

HQ listen #46

HQ listen #46

Problemerne i samfundet og verden som så stopper jo ikke bare fordi, at vi netop har overstået folketingsvalget. Det er vægtige emner, der ligger de unge musikere på sinde i denne uge, men bare rolig, vi har også plads til lidt kærkommen eskapisme. Velkommen til ugens...